Rivningsraseriet lever fortfarande

Betongalliansen (S+M) i Sundsvall tänker riva skyddsvärda sekelskifteshus och bygga en logistikpark för miljardkostnad istället.

Ledarkrönika 2 juni 2020 05:02
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Rivningsraseriet minns vi, inte minst här i Norrköping. 60- och 70-talen var dystra decennier för stora delar av det svenska kulturarvet. Men i dag vet vi bättre. Eller?

Åtminstone inte i Sundsvall! Där beslutade en ohelig betongallians av socialdemokrater och moderater i förra veckan att riva husen i Petersvik – ett unikt område med villor från förra sekelskiftet. I sig är det ett uttryck för kulturbarbari som inte skämts för sig under rivningshysterins storhetstid.

Men det blir om möjligt faktiskt värre. I dess plats ska det byggas en så kallad logistikpark. Enligt politiske redaktören på Sundsvalls Tidning Marcus Backholm Bohlin kommer bygget förmodligen att sluta med en miljardnota. Detta samtidigt som Sundsvall i likhet med många andra kommuner dras med dålig ekonomi och bland annat tyngs av en olönsam flygplats. Framtiden ser med andra ord minst sagt obehaglig ut för Sundsvalls skattebetalare.

 

Och därmed kan det ju var lika lätt att beklaga sundsvallsborna som skratta ut deras aningslösa makthavare. Men detta duger det inte. Sundsvalls högriskprojekt riskerar nämligen att i förlängningen belasta skattebetalare också i resten av landet.

Tänk den inte osannolika tanken att logistikparken inte blir den dundersuccé som de folkvalda inbillar sig. I värsta fall kan den istället bli ett praktfiasko och lämna kommunen i ekonomiskt sönderfall med allt från sämre skolor till sviktande välfärd. Då kommer garanterat önskemålen om frikostig statlig hjälp att höjas. Men varför ska staten ta ansvar för kommunal misskötsel?

Däremot ska staten ta ansvar för kulturarvet! Den planerade rivningen av Petersvik påvisar tyvärr dels att rivningsraseriet fortfarande är ett hot mot detta kulturarv. Dels att den kulturhistoriska kompetensen bland vissa (tyvärr förmodligen ganska många) kommunpolitiker går att ifrågasätta.

 

Rivningsbeslutet är fattat, men frågan om Petersviks framtid behöver kanske trots allt inte vara avgjord. Rimligtvis är den sammanhållna bebyggelsen av kulturhistoriskt riksintresse. Vad säger till exempel kulturminister Amanda Lind (MP)?

Ämnen du kan följa