Rätt av regeringen att avskeda tidigare moderatledaren

Anna Kinberg Batra får sparken som landshövding i Stockholm. Samtidigt som Sveriges avgående ÖB kan få nytt jobb i Östergötland.

Det märkliga är inte att Anna Kinberg Batra får sparken, utan att hon undgår rättslig prövning.

Det märkliga är inte att Anna Kinberg Batra får sparken, utan att hon undgår rättslig prövning.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledarkrönika2024-10-01 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kanske är det så enkelt som att stockholmare inte är smartare än lantisar trots allt! Det är förstås elakt att påminna Anna Kinberg Batra – som får sparken som landshövding i just Stockholm – om hennes gamla uttalande från 90-talet. Fast kanske ändå på sin plats. Hon har nämligen betett sig alldeles ovanligt korkat.

Regeringens beslut att avskeda Kinberg Batra var egentligen självklart, efter Justitieombudsmannens hårda kritik mot henne. JO konstaterar att hon vid tre tillfällen frångått gällande regler vid rekrytering och därmed inte heller följt grundlagen. Det mest tragikomiska exemplet är förstås när en tjänst utlystes genom att en lapp på en anslagstavla. Till råga på allt gjorde sig Kinberg Batra skyldig på ett ganska uppenbart sätt skyldig till jäv.

Som Amanda Sokolnicki påpekar på Dagens Nyheters ledarsida är samtidigt Kinberg Batra något av en gåta. Hon lyckades nämligen komma tillbaka, efter att fått sparken som moderatledare under förnedrande former. Kinberg Batra fick bära alla problem på sina axlar, då Fredrik Reinfeldt lämnade den moderata skutan, men prövades inte under ett enda riksdagsval.

Fast hon kom alltså tillbaka som landshövding och blev rentav populär i ett antal publika roller. Till exempel som ytterst sakkunnig i tv-programmet Muren.

Sedan saboterade hon allt för sig själv. Till råga på allt utan att ha verkat inse allvaret i situationen. Hade Kinberg Batra omedelbart avgått efter JO:s kritik hade hon möjligen kunna rädda något av sin politiska karriär. Nu framstår hon bara som – ja i vart fall inte smart. Dessutom spiller agerandet med retroaktiv verkan över på hennes partiledargärning. Kanske fanns det goda skäl till varför hon fick lämna den posten trots allt?

Lottlös blir Kinberg Batra visserligen inte, eftersom hon enligt gällande regelverk behåller sin lön och istället får arbete som generaldirektör på den visserligen ofta ganska tröstlösa så kallade elefantkyrkogården – för misslyckade gamla myndighetschefer. På ett sätt är det rimligt att chefer som kan få sparken från ena dagen till den andra, faktiskt av vilka skäl som helst, garanteras någon utkomst. På ett annat sätt är det förstås helt orimligt när välbetalda chefer missköter sig och sedan kan lyfta lön i ett antal år utan att nödvändigtvis uträtta något särskilt. Praxis att inte lagföra ens grova förseelser – som exempelvis Kinberg Batras agerande – bör därför ifrågasättas och tjänstemannaansvaret skärpas.

Hur som helst finns det säkert många hugade personer som gärna tar tjänsten som landshövding i Stockholm. Det spekuleras redan i bland annat den tidigare utrikesminister Tobias Billström (M) som ny landshövding!

undefined
Nog skulle Micael Bydén bli en bra landshövdning i Östergötland.

Må vara hur det vill med det, förutom posten som landshövding i Stockholm behöver också samma tjänster tillsättas i Gävleborg och, som bekant, här i Östergötland. Ann Homlid är tillfördnad landshövding, men enligt uppgifter i Svenska Dagbladet lär avgående överbefälhavare Micael Bydén ligga bra till för en ordinarie tjänst.

Det vore i så fall ett utomordentligt val. Inte bara i det enskilda fallet – där Bydén är mer än kvalificerad, utan också därför att det vore bra om vi kom ifrån (o)vanan att nödvändigtvis tillsätta avdankade politiker som landshövdingar. Det borde vara undantag snarare än regel.