Överste Blomberg vet vad som krävs

I januari fick Helikopterflottiljen på Malmen i Linköping en ny chef. Men det är under flygbasövningen på Bråvalla i Norrköping som han begår sitt elddop.

Niklas Blomberg har anledning att vara nöjd med övningens utfall på Bråvalla.

Niklas Blomberg har anledning att vara nöjd med övningens utfall på Bråvalla.

Foto: Hans Stigsson

Ledarkrönika2025-04-16 03:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Niklas Blomberg har ett långt förflutet som först flygtekniker och därefter bland annat ställföreträdande skvadronchef på Helikopterflottiljen i Linköping. När han utsågs till ny flottiljchef i januari kom han dock från flygstaben. En passande utnämning, har det redan visat sig.

På flygstaben utarbetade han nämligen flygvapnets nya basförmåga. Lagom till sista helgen före påsk kunde jag träffa honom ute på Bråvalla, där en stor övning för 31:a flygbasbataljonen hölls. Nu skulle den nya organisationen prövas. Helikopterflottiljen har äntligen sin egen basorganisation.

Detta samtidigt som det råder krig i Ukraina, Sverige har gått med i Nato och USA:s president fått frispel – enligt min mening. Mycket att hålla reda på, men det finns en verklighet bortom politiken också.

"Den politiska situationen påverkar inte det dagliga arbetet så mycket" säger Niklas Blomberg. "Ryssland har vi alltid haft att förhålla oss till. Däremot har det blivit mer samövningar med Nato." Han är förstås nöjd med att förvaret får mer pengar, men kan inte kosta på sig att vara alltför glad för den sakens skull. "Inte på grund av omvärldsläget."

undefined
Helikopter 16, mer känd som Black Hawk, är en av modellerna som används av flottiljen i Linköping.

På pappret står en ganska imponerande arsenal till Niklas Blombergs förfogande. 53 helikoptrar, fördelade på fyra skvadroner – och det kommer mera. Ytterligare tolv Helikopter 16, det vill säga den välkända Black Hawk, kommer att införskaffas.

"Mer personal, mer materiel, mer resurser för övningar." Niklas Blomberg räknar upp vad den pågående upprustningen innebär för Helikopterflottiljen. Och vad gäller att allt fler kvinnor gör värnplikt är han bara positiv. "Det speglar samhället, leder till ökade förmågor och är bra för gruppdynamiken."

Allt är emellertid inte bra. "Olika byråkratiska processer för infrastruktur och miljöbestämmelser tar för lång tid. Även om utvecklingen går åt rätt håll skapar det obalanser. Till exempel restriktioner för helikopterflyget, som gör att vi inte kan flyga tillbaka från övningsfältet på Kvarn under fredagskvällar. Personalen får bussas tillbaka och helikoptrarna bevakas under helgen."

Planprocesser tar också lång tid, men när det kommer till samarbetet med Norrköpings kommun har Niklas Blomberg bara gott att säga. "Vi har ett mycket gott samarbete med Norrköpings kommun. Det finns en stor förståelse för våra behov från kommunens sida."

Vad gäller arbetet som chef för Helikopterflottiljen får jag veta att han trivs mycket bra. Och det är kanske inte så överraskande. "Alla tidigare chefer har sagt att befattningen på Malmen är den bästa de haft" avslutar Niklas Blomberg vårt samtal.