Om inte illasinnade gurus, så vad då?

SVT:s dokumentärserie ”Holy Fuck” är en påminnelse om hur olidlig människan finner känslan av meningslöshet.

Även klimataktivister och MAGA-anhängare verkar på sina håll ha så extrema och halvreligiösa övertygelser att det blir helt oproblematiskt att satsa hela sitt liv på aktivism.

Även klimataktivister och MAGA-anhängare verkar på sina håll ha så extrema och halvreligiösa övertygelser att det blir helt oproblematiskt att satsa hela sitt liv på aktivism.

Foto: Trond Reidar Teigen/AP/TT

Ledarkrönika2025-01-28 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

The New Tantra, TNT, är en extrem tantraskola som växte fram under 2010-talet. I ”Holy Fuck” får vi lära oss hur det egentligen låg till när ett gäng skandinaver lade sina vanliga liv åt sidan för att satsa helhjärtat på meditation, droger och överfallsliknande sex i jakten på den stora upplysningen.

En upplysning som dessvärre uteblev, oavsett hur mycket deltagarna förnedrades.

Skolans medlemmar var många gånger framgångsrika i sina vanliga liv. De var utbildade, beresta och hade imponerande jobbtitlar. Ändå var det någonting i deras liv som skavde. Det beskrevs som en ångest över känslan att deras liv var utan mening, och det fanns inte heller någon mening att hitta i samhället. Vad var egentligen poängen med att bli framgångsrik? Vad skulle det göra för skillnad i slutändan?

Meningslöshet är en återkommande kritik som riktas mot dagens samhälle. Kritikerna menar att samhället känns futtigt, tråkigt och tomt. Är någon procents årlig ekonomisk tillväxt, eller en lite större välfärd, verkligen en människas, ett lands eller en världs högsta mål? Var är de stora idéerna, de viktiga kamperna och de historiska skeendena?

Kritiken framfördes kanske klarast i den klassiska 90-talsfilmen Fight Club. I Fight Club är huvudkaraktären, som inte så subtilt bara kallas för Berättaren, en framgångsrik person som lever ett till synes städat och lyckat liv. Men Berättaren känner ingen glädje över att ha lyckats, utan försöker hela tiden dämpa sin själsliga smärta och tomhet med dyra soffor, fina tvålar och konsumtion.

Till slut kokar smärtan över, och Berättaren startar vad som börjar som en slagsmålsklubb och slutar som en terroristorganisation. Målet var att spränga banksystemet och trigga igång en revolution.

Deltagarna i SVT:s dokumentärserie känner antagligen igen sig i Berättarens bubblande ångest inför sin tillvaro. För dem fanns det ett själsligt hål som behövde fyllas med något meningsfullt. Tidigare har kyrkan och familjen varit viktiga för att fylla det hålet, men i ett land där få är troende och barnafödandet minskar är frågan vilka andra knep som nu finns till hands. Svaret är: Nja, inte så mycket mer än olika grader av tokighet.

Astrologi är i sammanhanget ett av de mer harmlösa exemplen. Bland ungdomarna på TikTok är astrologi omåttligt populärt. Människor tittar alltså fortfarande till himlen för svar, men nu följer man himlakropparnas rörelser för att uttrycka sina förhoppningar inför framtiden. Det är en tämligen skral slags spiritualitet, får sägas, men här gäller det faktiskt att ta vad man får.

Betydligt vanligare är däremot att jakten på mening tar ett sekulärt uttryck i form av politisk aktivism, som förvånansvärt ofta får en rent religiös karaktär. Det kan handla om allt från konspiratoriska övertygelser om vaccin, fluoriderat vatten, pastöriserad mjölk, fröoljor, banker, den djupa staten eller den 11 september. Gemensamt för dessa konspirationsteorier är att de tycks fylla personers hela liv, och det är inget som bekymrar dem. Även klimataktivister och MAGA-anhängare verkar på sina håll ha så extrema och halvreligiösa övertygelser att det blir helt oproblematiskt att satsa hela sitt liv på aktivism. Man ska ju rädda världen!

I slutändan är människans jakt på mening en av våra mest grundläggande drifter. Det är en kraft som kan lyfta oss till storslagna visioner eller få oss att förlora oss i det absurda. Frågan är bara hur unga, sökande människor ska hitta mening i ett post-religiöst samhälle utan att falla i galenskap. Innan den nöten knäcks kommer vi antagligen att se fler morbida dokumentärer om alternativa gurus och deras sårbara lärjungar.