Lobbyorganisation inte samma som konsumentrådgivare

Är det något företag drar sig för så är det att höja priserna. Främst av rädsla för att kundernas ska lämna dem.

Det finns en utbredd syn på företagare som att de knappt kan bärga sig från att ständigt höja priset till nya höjder, skriver Jakob Styrenius.

Det finns en utbredd syn på företagare som att de knappt kan bärga sig från att ständigt höja priset till nya höjder, skriver Jakob Styrenius.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledarkrönika2022-12-14 21:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Men småföretag och företagarna själva, med sin nära kundkontakt, oroar sig också för kundernas reaktioner. Det psykologiska motståndet mot att höja priset är ofta så stort att det kan hota företagens överlevnadsförmåga och försämra samhällsekonomin.

I kontrast till detta faktum finns en utbredd syn på företagare som att de knappt kan bärga sig från att ständigt höja priset till nya höjder.

Det är inte så värst konstigt. Budskapet repeteras återkommande. Bland annat av den ”obundna och ideella” organisationen Sveriges Konsumenter. De varnar med täta intervall om att företagen ”passar på” och höjer priserna mer än sina egna kostnadsökningar. Så gör exempelvis Maria Wiezell i Expressen (5/8), som vanligt titulerad ”konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter”.

Något konsumentvägledande syfte har dock inte Sveriges Konsumenter. Tvärtom bytte organisationen namn från Sveriges konsumentråd, just eftersom de inte tillhandahöll råd till konsumenter.

Hur organisationen kan vara obunden, när den är en paraplyorganisation av ett tjugotal organisationer, däribland föga neutrala organisationer som LO, Arbetarnas bildningsförbund och Hyresgästföreningen, är lite svårt att förstå. Särskilt när det uttryckligen är medlemsorganisationerna som styr paraplyorganisationens inriktning.

Hur är det då med idealismen? Organisationen skapades för att svenska frivilligorganisationer erbjöds representationsplatser vid det svenska EU-inträdet. Organisationen bildades alltså med det måttligt ideella syftet att vilja få makt.

Efter bildandet bestämde man sig för att bli opinionsbildare. Särskilt drar man en lans för hållbarhet, bidrar till skepsism mot genmodifierade grödor och försöker få konsumenterna att välja eko-märkta varor.

Målsättningen har länge varit att ”vara den självklara aktören som media vänder sig till i konsumentfrågor”. Det synes de ha lyckas med. Så pass bra att till och med liberala ledarskribenter numera varnar för att företagen ”passar på” att höja priset.

Och att den tidigare finansministern Mikael Damberg gav Konjunkturinstitutet i uppdrag att genomföra en bred granskning av om företagen ”passar på” att höja priserna när inflationen ökar. Svaret från KI:s undersökning blev kort och gott nej, företagen kunde snarare höjt priserna mer.

Kanske är det dags för medierna att sluta sprida företagsmyter från en renodlad lobbyorganisationen, förklädd till konsumentvägledare.

Jakob Styrenius är politisk redaktör på Västerviks-Tidningen