Tidigare i år kunde vi konstatera ett par fall av personer i Östergötland som dömdes för illegal fotografering av militära skyddsobjekt, men i ett fall också illegalt intrång. Personerna dömdes till böter av varierande storlek och kanske förvånades vissa av domarna, för inte i något fall var det fråga om egentligt uppsåtlig brottslighet. Är inte en del av lagstiftningen i själva verket efter sin tid, som ett eko av det kalla kriget?
Det går i så fall att förstå resonemanget och kanske var lagstiftningen ibland (men bara ibland) efter sin tid för säg femton till tjugo år sedan. I dag är det snarare tvärtom, lagstiftningen skulle eventuellt behöva skärpas.
Såväl det militära som industriella spionaget ökar och en kärvare säkerhetspolitisk miljö ställer högre krav på Sverige. Samtidigt har vi nog alla blivit lite fredsskadade av de många jämförelsevis lugna åren efter Berlinmurens fall. Det finns anledning för yngre att lära nytt och för äldre att repetera gamla kunskaper.
Som det går att läsa på nyhetsplats i NT 24/8 ökar antalet intrång på militära skyddsobjekt i Sverige, inte minst som en indirekt effekt av pandemin. När människor inte kan åka utomlands går man kanske ut i skogen istället och vissa trampar obetänksamt in på skyddsobjekt. För ett sådant behöver varken vara en radaranläggning eller ett regemente, utan kan till exempel också vara ett till synes naturskönt övningsområde. I det senare fallet är skyddsobjektet just det bara när det används.
Vad vi som allmänhet bör tänka på är att vi kan utsätta oss själva för stor fara genom att klampa in mitt under pågående övning. Alternativet vill vi ogärna se, för det skulle innebära stora områden permanent avspärrade med stängsel. Vad man kan kräva av militären är däremot en ganska omfattande skyltning.
Allvarligare för rikets säkerhet är dock kartläggningen av militära skyddsobjekt. Det behöver inte handla om spionage, ofta nog är det åter istället obetänksamhet som spökar. Militäranläggningar kan vara häftiga! En del tar bilder och lägger ut på nätet. Utan illvilja, men likväl i dess förlängning med potentiellt farliga konsekvenser.
Främmande makt kan nämligen utnyttja vår dumhet när de lägger pussel över vårt försvar. Genom att samla öppen information av obetänksamt upplagda bilder med mera på nätet går det att få en bra helhetsbild över hur försvaret fungerar – liksom eventuella brister.
Detta insåg vi under det kalla kriget. Detta har vi glömt bort och behöver åter lära oss.