Medeltidsmuseet borde fått vara kvar

Medan många rasar över kulturpolitiken i Norrköping, kan andra beslut fattas utan att medierna bryr sig.

En del av den unika stadsmuren från Gustav Vasas tid.

En del av den unika stadsmuren från Gustav Vasas tid.

Foto: Hans Stigsson

Ledarkrönika2023-10-13 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På besök i Stockholm i andra ärenden, passade jag också på att besöka Medeltidsmuseet vid riksdagen i Stockholm. I sista stund, för om ett par veckor flyttar museet – till ett förråd. Där blir det liggande fram till inflyttning i Börshuset, när det nu kan bli.

Allt detta låter säkert ganska konstigt. Kan man bara lägga ner ett museum så där, om än bara tillfälligt?

Ja, för det har riksdagsförvaltningen bestämt. Man behöver utrymmet för annat. Lite oklart exakt hur, för i själva museet ingår byggnadsrester från det medeltida Stockholm, vilka naturligtvis inte får ändras.

I själva verket är museet byggt kring dessa byggnadsverk, framför allt den gamla stadsmuren från Gustav Vasas tid. Det gör rummen mycket lämpade för just ett museum. Fast inte mycket annat. Och nu riskerar allmänheten att förlora tillgång till denna unika miljö.

undefined
Riddare och knekt i tidstypiska rustningar på Medeltidsmuseet.

Man bör inte dra jämförelsen alltför långt, men nog påminner det hela lite om debatten kring Louis De Geer Konsert och kongress. Byggd främst ett specifikt ändamål – symfoniorkestern. Det är ju också kärnfrågan kring om det lämpligt eller egentligen ens möjligt att sälja byggnaden.

En uppenbar skillnad är dock uppmärksamheten. SON:s öde har blivit en riksfråga och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl har – milt uttryckt överdrivet – fått rykte om sig som en kulturslaktare. Trots att hon aldrig gett uttryck för att SON bör läggas ner och trots att det inte fattats några beslut i frågan över huvud taget.

Därmed inte sagt att den som är orolig inte bör ge uttryck för sina farhågor. Men debatten har blivit farligt onyanserad och handlar dessutom ofta mer om personangrepp än sakförhållanden.

Märkligt då att Medeltidsmuseet öde rönt långt mindre medialt intresse i riksmedierna. Trots att flytten är definitiv, trots att det ligger i Stockholm och trots att det förekommit omfattande folkliga protester. Den välkände historikern Dick Harrison har kallat flytten för ett "sjukt lågvattenmärke".

Varför vissa skeenden får stor uppmärksamhet och andra liknande mycket mindre kan ofta bero på tillfälligheter. Fast man kommer ju inte ifrån misstanken att det finns en politisk slagsida. Den lite grå riksdagsförvaltningen lämpar sig kanske illa för de hårda angrepp Jarl fått utstå! Och så är hon ju moderat. Det borde inte ha någon betydelse, men jag är övertygad om att så är fallet.

undefined
En annan unik miljö: Louis De Geer Konsert och kongress.

Hur som helst har jag större hopp om framtiden för Louis De Geer än medeltidsmuseet. Ni som har chansen, se till att besöka det i Stockholm innan flytten. För det är ett riktigt bra och ambitiöst uppbyggt museum, där medeltida artefakter blandas med pedagogiskt uppbyggda och trevliga medeltidsmiljöer. Strax bortom den berömda muren tronar dessutom vraket av ett fartyg från 1500-talet, som kanske inte ens kommer att kunna ställas ut när det nya museet så småningom förhoppningsvis ska invigas.

Det är väl ganska talande att denna flytt genomförs samtidigt med jubileumsåret 2023, då historien ska få lite större uppmärksamhet. En tydlig symbol över vår moderna tids historielöshet.