Krigsdagbok 28/2

Utslagna pansarfordon och döda ryska soldater i Charkiv.
Utslagna pansarfordon och döda ryska soldater i Charkiv.

Om Ukraina orkar hålla ut kommer Ryssland att tvingas till förhandlingsbordet.

Ledarkrönika 28 februari 2022 12:13
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter synnerligen intensiva dagar och nätter sedan invasionen inleddes, innebar natten till måndagen ett relativt lugn i Ukraina (visserligen med betoning på relativt). Förklaringen är förmodligen att den svårt sargade ryska krigsmakten tvingats sänka tempot, i syfte att omgruppera, föra fram friska reserver och lösa de stora logistiska problem man dragits med.

 

Det ger visserligen också det hårt pressade ukrainska försvaret möjlighet till återhämtning, men med tanke på att Ryssland ännu inte satt in sina tyngsta mekaniserade förband, kan vi tyvärr vänta nya kraftiga framstötar de närmaste dagarna.

 

Hur länge orkar Ukraina hålla ut? Kanske borde frågan istället vara: hur länge orkar Ryssland hålla ut?

 

För även om den ryska krigsmakten naturligtvis har mycket större reserver än det ukrainska försvaret, förefaller de ryska förlusterna vara fruktansvärda. I går hade nästan 4.500 ryska soldater stupat, vilket redan är fler än vad som stupade under det andra Tjetjenien-kriget. Med tanke på att anfallet mot Ukraina bara varat några dagar är det faktiskt förlustsiffror inget sett maken till sedan andra världskriget.

 

Från rysk horisont hade detta ändå varit acceptabelt, om man vid det här laget höll på att erövra hela Ukraina. Så är verkligen inte fallet. Kyjiv håller inte på att omringas – som vissa nyhetsrapporter ger uttryck för – och inte heller går offensiven mot huvudstaden i norr särskilt bra. Charkiv togs visserligen tillfälligt, men bara för att åter falla i det ukrainska försvarets händer. I söder har den ryska gått något, men faktiskt bara något, bättre och hittills har man inte lyckats nå ett enda av de förmodade ursprungliga huvudmålen.

 

Därtill kommer att de materiella ryska förlusterna är militärt nästan lika påfrestande som alla stupade. I går hade Ryssland, enligt trovärdiga uppgifter, förlorat nästan 200 stridsvagnar och över 800 andra pansarfordon. Förluster som är mycket svåra att ersätta på kort sikt.

 

Också Ukraina har förstås lidit förluster och det är tveksamt om materiel hjälp från utlandet är tillräckligt omfattande och kommer tillräckligt snabbt. Därför blir varje dag som Ukraina orkar hålla ut så viktig. Inte minst eftersom kritiken mot kriget nu tycks öka också i Ryssland. Det är den ryske diktatorns Vladimir Putins krig. Inte ryssarnas.

 

Följ krigsutvecklingen på cornucopia.se.

 

Слава Україні! Героям слава!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa