God morgon!
Natten mellan torsdag och fredag har avlöpt ungefär som föregående natt, med kraftig missilbeskjutning över hela Ukraina. En skillnad jämfört med tidigare är dock att Kyjiv drabbats betydligt hårdare. Det kan ha psykologiska orsaker, men framför allt torde den ryska krigsmakten följa den krigsplan man sedan länge utarbetat.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba hävdar att beskjutningen är den kraftigaste landet utsatts för sedan 1941, det vill säga året då Tyskland anföll Sovjetunionen. Huruvida denna beskjutning kan kallas precisionsbekämpning – vilket Kreml hävdar – kan diskuteras. Däremot tycks det inte vara fråga om någon regelrätt terrorkrigföring mot civila. Ännu.
Ett problem i sammanhanget är att Ukrainas möjligheter att försvara sig mot raketer, missiler och kryssningsrobotar är begränsade. Man ville tidigare köpa det effektiva israeliska försvarssystemet "Järnkupolen", men Tel Aviv sade nej – för att inte riskera relationen till Moskva.
Hur påfrestande de ryska anfallen från luften än är, så är det emellertid på marken som Ukrainas öde kommer att avgöras. Härvidlag innebar torsdagen relativt stora förluster för Ryssland, som bland annat ska ha förlorat 24 stridsvagnar. Till skillnad från Ukraina har Ryssland dock större reserver och är därmed mindre förlustkänsligt än sin granne.
Att ryska styrkor skulle gå in i Ukraina från Belarus var väntat, däremot inte att de skulle närma sig huvudstaden så snabbt som skett. Nu innebär detta visserligen inte att Kyjiv skulle vara i närheten av att falla och ett ryskt problem i sammanhanget att man uppskattningsvis "bara" har 30.000 tillgängliga soldater på denna front. Strid i bebyggelse gynnar alltid försvaren, även om den materiella förstörelsen kan bli omfattande.
En annan fråga är förstås om Ukraina har tillräcklig kraft för att undvika en omringning av huvudstaden. Därmed ställs president Volodomyr Zelenskyj inför ett besvärligt val: att stanna kvar eller lämna Kyjiv. I det förra fallet riskerar han statsledningen i en situation där en av den ryske diktatorn Vladimir Putins mål förmodligen är att störta regeringen. I det senare fallet skulle det vara demoraliserande om han tvingas lämna huvudstaden.
Under dagen kan vi, precis som i går, förvänta ytterligare omgångar med flyganfall och förmodligen har Ukrainas militära infrastruktur tvingats påräkna allvarlig skadegörelse vid det här laget. Samtidigt kommer den ryska krigsmakten att försöka föra in fler trupper i Ukraina, men huruvida man redan i dag kommer att försöka sig på den planerade storoffensiven är tveksamt.
Слава Україні! Героям слава!