Krigsdagbok 11/3

Det hjälper inte att försöka tänka bort verkligheten. Kriget kommer att påverka oss mer och mer för var dag som går.

Ukrainska flyktingar vid den polska gränsen.

Ukrainska flyktingar vid den polska gränsen.

Foto: Daniel Cole/AP/TT

Ledarkrönika2022-03-11 12:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ena dagen får jag frågan om jag kan ställa upp med husrum för tre ukrainska flyktingar. Nästa kväll anländer de. Två kvinnor och ett barn, som varit på en flykt i en vecka från Charkiv. En stad som är mer eller mindre omringad och just nu bombas sönder och samman av ryska styrkor.

För undertecknad är det inte någon uppoffring att tala om, jag är bara glad att kunna hjälpa till och eftersom jag hela mitt liv präglats så mycket av Central- och Östeuropa ända sedan tidig ungdom känns det egentligen inte annorlunda än att tillfälligt inhysa vilka grannar som helst eftersom deras hus har brunnit ned.

Fast branden råkar nu omfatta en stor del av ett helt land. Det är många grannar som söker hus över huvudet – dock mest kvinnor, barn och ett fåtal åldringar. Män i vapenför får vanligtvis inte lämna Ukraina. De behövs för "släckningsarbetet".

Över två miljoner har lågt räknat redan flyktat sitt hemland. Andelen flyktingar inom Ukraina är betydligt fler, fast det finns inte många säkra områden. Flera gånger har städer också långt väster om Dnipro angripits från luften.

Om kriget får fortgå, om Ryssland framgångsrikt lyckas återuppta sin storoffensiv och om de ryska trupperna fortsätter att röra sig västerut – vad ska då Europa göra? Vi kan då räkna med betydligt fler flyktingar och de kommer inte längre kunna stanna i de allra närmaste grannländerna (som verkligen håller på att bli överfulla). Det land som tagit emot flest flyktingar i förhållande till folkmängden är för övrigt lilla Moldavien. Lyckas den ryske diktatorn med sitt onda uppsåt i Ukraina är det risk för att dessa människor får fly en gång till, om den ryske diktatorn försöker inlemma ytterligare ett land i imperiet.

De ekonomiska återverkningarna ska vi inte tala om. Högre bensinpris är bara början.

Därför måste Putin stoppas.