Israel fortfarande större än nyhetsrapporteringen

Israels ambassadör representerar ett annat Israel. Eller möjligen det vanliga Israel.

Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman.

Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman.

Foto: Hans Stigsson

Ledarkrönika2023-09-02 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Har du mött 'mr Right' ännu?" Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman skrattar hjärtligt åt min inledande fråga. I en intervju i tidskriften QX för knappt två år sedan funderade han nämligen på om han eventuellt skulle kunna träffa just "Mr Right" i Sverige.

Nevo Kulman är van vid frågor som rör hans öppna homosexualitet, kanske för att vi inte nödvändigtvis förknippar HBTQ-frågor med det delvis ganska konservativa Israel. Fast det kan ju också vara en fördom.

"Det är inte någon stor fråga i Israel. När Israel firade sin 75-årsdag som återuppstånden nation deltog till exempel Knessets talman (som är gay) med sin man – och deras barn" berättar Nevo Zeman. "Han kommer för övrigt från Likud", det vill säga det traditionella högerpartiet.

På ett annat sätt är situationen ändå exceptionell. Det finns bara ett land i Mellanöstern där homosexualitet är allmänt accepterat och pride kan firas utan hot.

Fast kanske riskeras de förhållandena långsiktigt? Åtminstone tycks nyhetsrapporteringen i Sverige och andra länder leda i den riktningen, med tanke på protesterna mot de nya – påstått mer eller mindre demokratifarliga – lagar som regeringen håller på att driva igenom i Knesset, parlamentet, och som bland annat kan innebära mindre självständiga domstolar. Nevo Kulman tycker att denna rapportering är överdriven, men håller med om att frågan är besvärlig för många israeler.

"Vi kan inte ens komma överens om vad vi bör kalla det hela! Det som är goda reformer för vissa, är farligt revolutionärt för andra. Det bästa är nog att bara tala om 'förändringar av lagen', som israelisk media kommit överens om."

"Israel saknar en författning", fortsätter ambassadören. "Det är en brist och har varit så sedan Israels grundande. Vi saknar också något ni har i svensk politik – konsensus. Även stora politiska beslut tas ofta med liten marginal i Knesset."

"Samtidigt är de fredliga motsättningarna i själva verket ett tecken på den israeliska demokratins styrka" säger Nevo Kulman och berättar om ett närmast dråpligt möte mellan demonstranter och motdemonstranter på väg åt var sitt håll i rulltrapporna på en tunnelbanestation i Jerusalem. "Båda sidor hälsade vänligt på varandra. Så fredligt går det alltid till i många europeiska länder."

"Själv är jag kompromissernas man" säger dock ambassadören diplomatiskt och hoppas på just framlagda kompromissförslag från Israels president.

De inrikespolitiska motsättningarna är en sida av Israel. De utrikespolitiska en annan. Ofta känner vi igen dem och det känns onekligen lite slitet när jag ställer samma fråga som så många andra: finns det något hopp om en återupptagen fredsprocess och tvåstatslösning?

Ambassadören suckar lite och påpekar att intresset tycks så svagt på palestinsk sida, med Gaza som styrs av extremister och Västbanken där den palestinska myndigheten lider av korruption och bristande folkligt stöd. Men Nevo Kulman ser ändå visst hopp i samarbete med oberoende organisationer inom civilsamhället. "Till exempel Ecopeace där både israeler och palestinier samarbetar i frågor som rör utnyttjandet av vattenresurserna. Vi samarbetar också med Jordanien, i projekt där vatten och solenergi byts med varandra."

Tyvärr har Israel tvingats leva med terrorhotet under hela sin existens. En situation vi påminns om i Sverige just nu och jag undrar hur Nevo Kulman ser på utvecklingen här. Han vill ogärna ge sitt värdland förnumstiga råd, men är imponerad över hur lugnt och samlat man hanterar situationen. Vad gäller koranbränningarna är hans uppfattning dock glasklar: "Det handlar inte om yttrandefrihet, utan hat. Israel fördömer brännandet av alla heliga skrifter."

Vad man lätt kan glömma är att relationen mellan Israel och många muslimska länder (undantaget Iran) har blivit bättre de senaste åren. Liksom relationen med Sverige! "Sedan [utrikesminister] Ann Linde (S) har det bilaterala samarbetet förbättrats" säger ambassadören och nämner allt från offentligt kulturstöd till HBTQ-frågor.

När Ziv Nevo Kulman ska sammanfatta det moderna Israels första 75 år är två framgångar självklara. Att Israel lyckats överleva som självständig stat och dessutom förblivit en demokrati. När jag förutom dessa givna fakta frågar vad ambassadören, närmast personligen är mest stolt över, säger han först vattenanvändning. "Vi är världsledande vad gäller avsaltning och återanvändning av vatten. 86 procent av allt vatten återanvänds och det föreligger inte längre någon risk för vattenbrist." Dessutom är han stolt över den öppna, raka och debattglada israeliska mentaliteten.

Och trevliga mentaliteten, skulle jag vilja tillägga och tackar för intervjun på israeliska ambassaden i Stockholm.