Krigsdagbok 7/4

I bästa fall har Ryssland redan förslösat sina bästa krafter.

Hur mycket mer förstörelse ska Ukraina behöva genomlida?

Hur mycket mer förstörelse ska Ukraina behöva genomlida?

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ledarkrönika2022-04-07 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ukrainarna fruktar inte längre Rysslands militära makt. Däremot soldateskens härjningar. Spåren förskräcker efter att Ukraina norr om Kyiv befriats från rysk ockupation de senaste dagarna. På ren svenska har de ryska soldaterna betett sig som svin (fast det är att förtala grisar). Massakrer, våldtäkter och misshandel. Ibland har mördade fått ligga kvar på gator och torg i veckor.

Nu uppmanar regeringen i Kyiv sina medborgare öster om Dnipro att fly västerut medans tid är. Även om diversionsanfall längre västerut inte ska uteslutas, är det uppenbart att Ryssland inte längre har kapacitet att ta huvudstaden – än mindre hela landet. Däremot väntas en eventuell storoffensiv i öst. Fast förmodligen inte överallt, utan i utvalda partier. Generalstaben i Moskva borde ha lärt sig av tidigare misstag och låta bli att sprida ut sina trupper på så många fronter. Fast det är inte säkert att militärledningen lärt sig något. Lite har ju tytt på detta hittills.

Det har spekulerats i att den ryska krigsmakten förbereder en offensiv på bred front så fort den famösa rasputitsa (menföret) släppt och att soldaterna sedan ska kunna tvätta sin stövlar i Dnipro lagom till segerdagsfirandet på Röda torget i Maj. Fast vad gör Rysslands diktator Vladimir Putin om man inte kommit så långt då eller Ukraina vägrar kapitulera i vilket fall som helst? Att Mariupol lyckas hålla ut (och till och med föra in smärre mängder vapen) påvisar hur trögt det ryska kriget går.

Däremot är det inte någon som tvivlar på att om den ryska krigsmakten förmår erövra nya områden, riskerar civilbefolkningen att utsättas för samma helvete som i exempelvis det numera världsfamösa Butja. Alltså uppmanas civila fly, samtidigt som den ukrainska försvarsmakten förbereder sig på krigets avgörande.

Слава Україні! Героям слава!