Därför måste terrorstaten bekämpas

Det finns uppenbarligen inga gränser för den ryska terrorkrigföringen.

Enorma vattenmängder strömmar genom den förstörda kraftverksdammen i Nova Kachovka.

Enorma vattenmängder strömmar genom den förstörda kraftverksdammen i Nova Kachovka.

Foto: AP/TT

Ledarkrönika2023-06-06 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många har varnat för att al-Qaida eller IS skulle kunna försöka spränga ett kraftverk eller en kraftverksdamm, men Ryssland hann först. Genom att spränga kraftverksdammen i Nova Kachovka längs floden Dnipro åsamkas Ukraina enorm förödelse – och tiotusentals människoliv hotas av översvämningarna.

Naturligtvis är det fråga om ett krigsbrott och därtill ett av de grövre under efterkrigstiden. Agerandet andas desperation, men är samtidigt inte förvånande – givet de övergrepp Ryssland redan gett exempel på. I Butja med flera orter har regimen mördat, våldtagit och plundrat urskillningslöst och i östra Ukraina har ett stort antal barn kidnappats för att tvingas växa upp i Ryssland.

Enligt internationella överenskommelser (som också Ryssland skrivit under) är det förbjudet att angripa "anläggningar som innehåller farliga krafter". I klartext handlar det bland annat om kärnkraftverk, men också kraftverksdammar. Sprängningen i Nova Kachovka är ett utmärkt exempel på ett sådant krigsbrott.

Samtidigt andas agerandet desperation. Genom att spränga dammen hoppas Ryssland uppnå det man hittills misslyckats med på slagfältet. Den påföljande översvämningen av Cherson-regionen hotar inte bara många människoliv och skapar enorm materiell förödelse, utan försvårar också ukrainska offensiver i området. Förutom den tänkta terroreffekten underlättas därigenom indirekt försvaret av framför allt det annekterade Krym (Krim).

Fast sprängningen skapar också problem, även för Ryssland. Dammen i fråga har nämligen inte bara använts för elproduktion, utan också för att försörja just Krym med sötvatten. Vissa tar detta till intäkt för att Kreml faktiskt planerar en reträtt från halvön, men mer troligt är att det är en variant på den brända jordens taktik. Och om livet blir outhärdligt för civila på Krym är det inte något man tar överdrivet stor hänsyn till i Moskva.

Ett annat problem, för inte bara Ryssland, är att sprängningen kan riskera kylvattenförsörjningen för kärnkraftverket i Zaporizjzja. En katastrof kan alltså följas av en annan – och med potentiellt ännu värre konsekvenser.

Under alla omständigheter kan vi räkna med en stor miljökatastrof till följd av översvämningarna. Förutom att de slår hårt mot djur- och växtliv (och innebär döden för enorma mängder boskapsdjur), kommer miljöförstöringen längs Dnipro ut i Svarta havet att bli svår.

Det hela är ovanpå allting annat en ekologisk katastrof med internationella konsekvenser. Något som man uppenbarligen ignorerar i Kreml, men som måste få konsekvenser. Därför det så viktigt att regimen besegras. Därför är det så viktigt att sanktionerna mot Ryssland skärps, men också att den militära och ekonomiska hjälpen till Ukraina utökas ytterligare. Särskilt denna svenska nationaldag bör våra tankar gå till en plågat folk och ett modigt försvar av ett land med samma färger i sin flagga.