Vindkraft i Simonstorp i stället för kärnkraft

Holmens vindkraftssatsning är en anpassning till den dysfunktionella elmarknad som de rödgröna har skapat.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Krönika2020-10-27 06:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Alla företag vill reducera risk. Och risken att industrierna i Norrköping drabbas av elbrist verkar nu ha blivit så stor att Holmen-koncernen är beredd att lägga stora summor på elproduktion.

Som det har gått att läsa om under senare dagar i NT så planerar Holmen en storsatsning på vindkraft. Totalt kan det bli 77 verk, fördelade på tre så kallade vindkraftparker. Platserna som berörs är Klintaberget nordväst om Simonstorp, Skybygget sydväst om Simonstorp och Högsjön sydväst om Igelfors.

Om vindkraftverken blir verklighet skulle de kunna producera omkring en tredjedel av all el som förbrukas i länet. Det vill säga lika mycket el som krävs för att hålla igång Bravikens pappersbruk och Holmens sågverk i Norrköping.

Att industrikoncernen vill bli självförsörjande på el är förståeligt. Elmarknaden är orolig. I ett par år har den ansvariga myndigheten Svenska kraftnät varnat för elbrist. Holmens talesperson för vindkraftsprojektet Nils Ringborg, som tidigare var vd för Holmen paper, gick i december förra året ut och berättade att koncernen känner en oro för energiförsörjningen i Norrköping och nationellt. Det är ord och inga visor från ett börsnoterat bolag.

Holmen är inte heller det enda industriföretaget som vill säkra tillgången på el. Tidigare i månaden avslöjade nyhetssajten fPlus att ett privat initiativ bildats för att rädda en kärnkraftsreaktor i Ringhals. Till fPlus (13/10) förklarade Mats Nilsson, docent och nationalekonom med inriktning på energi- och miljöproblem vid Södertörns högskola, bakgrunden: ”Jag tror att den svenska industrin är riktigt orolig för framtiden och att de här diskussionerna är ett tecken på det. Man ser att planerbar kärnkraft läggs ned alldeles för snabbt vilket bäddar för en väldigt volatil prisbildning och en allmän osäkerhet. Vi får inte heller glömma att skatten på kraftvärme resulterar i att även det planerbara energislaget får det svårare att överleva på marknaden.”

Att Holmen vill bygga vindkraft i trakterna runt Simonstorp bör ses som resultatet av flera rödgröna regeringars misslyckade och kortsiktiga energipolitik. Det är politiska beslut och skatter som ligger bakom att kraftvärmeverk och kärnkraftverk har svårt att överleva på marknaden. Och när de kraftslagen minskar sin elproduktion måste elen komma någon annanstans ifrån.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet bäddade för en nedläggning av två kärnreaktorer i Oskarshamn. Nu märks resultatet av politiken, i form av högre elpriser och vindkraftverk runt knuten.

Edvard Hollertz är politisk redaktör på Svenska Nyhetsbyrån.