Vilken chans för Östergötlands lantbruk

Staten ska skapa ett nytt kunskapscentrum för lantbruket. Det vore naturligt att placera det i Östergötland.

Rapsfält på östgötaslätten.

Rapsfält på östgötaslätten.

Foto: Jeppe Gustafsson

Krönika2020-06-23 05:30
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Vilken chans för Östergötlands lantbruk

Egentligen är det lite märkligt. Östergötland är ett av de viktigaste lantbrukslänen i landet. Ändå har mycket av forskningen och den högre utbildningen inom de gröna näringarna historiskt lagts på andra håll.

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har verksamhet på en rad orter runt om i landet. Men ingen i Östergötland. Vad det här underskottet beror på är svårt att säga. Men det kan ändras.

SLU, som har regeringsuppdraget att säkra de gröna näringarnas livskraft, verkar vilja minska kopplingen till lantbruket. I en rapport om framtiden för universitet beskrivs de historiska banden till lantbrukssektorn närmast som ett sänke. Namnbyte övervägs, till något som inte anspelar på jordbruk.

Parallellt verkar kunskapsutvecklingen för lantbruket i åratal ha sackat efter på flera områden. En utredning av Jordbruksverket pekar ut stora kunskapsbrister inom modern stallbyggnad. För att komma till rätta med problemet ska ett nytt statligt kunskapscentrum skapas (Land lantbruk 12/6). Det som planeras är i första ledet ett kunskapsnav för animalieproduktionen, det vill säga djurhållningen. Men på sikt ska det gå att utvidga till andra grenar av lantbruket. Och vilken statlig organisation som ska få ansvaret för det nya centret ska bestämmas till årsskiftet.

Att placera ett statligt lantbrukscentrum i Östergötland vore naturligt – av flera skäl. I länet finns goda förutsättningar för matproduktion. Åkerjorden är bra. På östgötaslätten finns till och med några av världens bästa jordar. Och utanför slätterna är landskapet gynnsamt för djurhållning.

Det finns även en rad olika naturtyper inom länet. Från insjöar till hav. Från slättbygd till bergslag. Dessutom har Östergötland ett bra geografiskt läge i landet.

En satsning på lantbrukslänet Östergötland har också poängen att det saknar konflikten mellan Linköping och Norrköping. Östra och västra länsdelen kompletterar varandra, med olika naturtyper och företag.

Det östgötska lantbruket bubblar också av innovationskraft. Nya produkter tas fram av företag som Agroetanol, på Händelö, och Agricam, i Linköping. Jordbruksmaskiner som exporteras över världen tillverkas i Väderstad, samt i länsnära Överum. Vreta Kluster, utanför Linköping, samlar jordbruksföretag. Och Linköpings universitet står värd för forskningsprojektet om morgondagens lantbruk, kallat Agtech 2030.

Östergötland har alla förutsättningar för att bli ett lantbrukscentrum i landet. Men för att nå dit lär det krävas engagemang även från den politiska ledningen i Region Östergötland, kommunstyrelsen i städer som Norrköping och Linköping samt östgötabänken i riksdagen.

Edvard Hollertz