USA har inte förbjudit aborter ännu

Debatten om aborter har tagit fart igen efter en nylig dom i USA:s högsta federala domstol. Men vad är det faktiskt som beslutats?

Protester har hållits i många delar av USA. Förhoppningsvis inser demokraterna att långsiktiga politiska segrar måste bygga på parlamentariskt arbete.

Protester har hållits i många delar av USA. Förhoppningsvis inser demokraterna att långsiktiga politiska segrar måste bygga på parlamentariskt arbete.

Foto: Keith Birmingham/The Orange County Register via AP

Krönika2022-06-29 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Den svenska rapporteringen från USA är i regel någorlunda missvisande, men kanske sällan mer så än i abortfrågan. Det är lätt att få intrycket att amerikanska HD nu har förbjudit aborter. Så är dock inte fallet.

Allting går tillbaka till rättsfallet Roe v. Wade som avgjordes 1973. Däri slog domstolen fast att USA:s konstitution skyddar en gravid kvinnas rätt att välja att genomföra en abort. Oavsett vad man tycker om själva abortfrågan var det en juridiskt märklig dom, eftersom konstitutionen inte säger något alls om aborter. Detta bekräftades senare i domen Planned Parenthood v. Casey från 1992. Domarna var en del av vänsterdoktrinen om en levande konstitution – alltså att den ändrar innebörd vartefter landet utvecklas. Det är en politisk snarare än juridisk doktrin.

Roe v. Wade blev startskottet för den republikanska juridiska rörelsen som tvärtom menade att domstolarna måste utgå från lagtexten, snarare än att efter eget gottfinnande skapa nya rättigheter och skyldigheter – det är en rätt som är förbehållen lagstiftaren. De senaste 49 åren har varit en ständigt växande kamp för denna juridiska hållning, även kallad originalism. I många avseenden en föregångbild för hur man organiserar kring en fråga. Kulmen på den långa kampen kom i fredags i och med rättsfallet Dobbs v. Jackson Women's Health Organization.

HD som nu har en betryggande originalistisk majoritet slog fast att den federala konstitutionen inte innehåller något skydd för aborter. Det är också allt domen innebär. Konstitutionen varken påbjuder eller förbjuder aborter. Den säger ingenting om saken. Vill man införa en federal rätt att genomföra aborter får man försöka få till ett tillägg till konstitutionen. Det är dock väldigt osannolikt. Snarare kommer frågan att avgöras närmare väljarna, i varje delstat.

Det framställs ofta som om USA skulle stå till höger om Saudiarabien vad gäller abortlagstiftning. Sanningen är dock att man på många håll har en betydligt mer liberal lagstiftning än vad som är vanligt i Europa. Nu lär spridningen bli ännu större. Några stater lär försöka förbjuda aborter helt.

Abortfrågan lämpar sig dåligt för politiska strider, men skulle tjäna på diskussion och samtal. Och inte minst kompromisser. Om demokraterna lyckas ta frågan på politiskt allvar och mobilisera kan det också bli effekten till slut. Annars lär det bli en onödigt spännande tid framöver.

Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.