Spotifybråket visar vår oförmåga

Det uppmärksammade bråket kring musiktjänsten Spotify är långt ifrån en seger för förnuftet eller en uppvisning i mod.

Legendariske sångaren Neil Young står inte ut med att finnas i samma digitala bibliotek som poddaren Joe Rogan.

Legendariske sångaren Neil Young står inte ut med att finnas i samma digitala bibliotek som poddaren Joe Rogan.

Foto: AP/TT

Krönika2022-02-02 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

76-årige Neil Young startade ett småsint och ogenomtänkt bråk nyligen när han krävde att Spotify skulle ta bort Joe Rogans podcast The Joe Rogan experience. Annars ville Neil Young själv plockas bort från tjänsten vilket också skedde. Ytterligare några artister följde Youngs exempel.

Skälet är välbekant vid det här laget. Rogan hade intervjuat bland annat vaccinkonspirationsteoretiker och själv uttalat skepticism mot att ugna som är friska och lever sunt behöver vaccinera sig. Detta fick det till slut att koka över för musiklegenden Young som kom framtill att Spotify är ett digitalt bibliotek som inte är stort nog för både honom och Rogan.

Young är heller inte för fin för att finnas på exempelvis Apples musiktjänst. Företagets bild har svärtats avsevärt av de allvarliga kopplingarna till tvångsarbete i kinesiska Xinjiang-provinsen där den muslimska minoritetsgruppen uigurer utsätts för försök till som minst kulturellt folkmord. Varför är detta okej för Young men inte Rogans podcast?

Det kan vara lika gott att påtala att vaccinen är av godo. Det kan dock inte sägas om en värld där vi inte accepterar avvikande uppfattningar. Även en del direkt dumma sådana. Tendensen att försöka tysta hellre än att bemöta är otäck och skadlig för vårt samhälle. Neil Young är inte en vetenskapens förkämpe, det här kan vara första gången på länge han lyssnat på densamma. 2015 släppte han ett helt album som spred lögner om GMO. Han brydde sig inte ett dugg om vad vetenskapen sa då eller nu.

De flesta är väl emot att barn lider av näringsbrist eller svälter i onödan, men måste särskilt samvetsgranna artister och kreatörer nu säkerställa att de inte finns på samma plattformar som Young? Ja, åtminstone enligt hans logik. Kanske måste vi ha ett internet var framöver så vi vet att vi inte delar teknik med någon vi inte håller med. Det vore otäckt. Förmodligen oacceptabelt för dem av oss med sköra egon.

Spotify böjde sig inte för kraven – ett enkelt beslut på ekonomiska grunder, Rogans podcast har elva miljoner lyssnare och Spotify betalade 100 miljoner dollar för att flytta podcasten till plattformen. Båda parterna anser att de kan göra ett bättre jobb med att tillhandahålla verifierad information om covid och ska göra det framöver.

Det kan tyckas vara ett slags seger. Men striden som orsakade det är likafullt ett tydligt fattigdomsbevis för vår kultur.

Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.