Socialdemokratiska lögner och bortförklaringar

Kombispel AB är inte en perifier del av socialdemokratin som ingen i partiledningen vet något om.

Branschorganisationen för telefonförsäljare Kontakta blev så upprörda över Kombispel AB:s agerande att de slängde ut företaget ur sin förening, skriver Stefan Olsson.

Branschorganisationen för telefonförsäljare Kontakta blev så upprörda över Kombispel AB:s agerande att de slängde ut företaget ur sin förening, skriver Stefan Olsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2024-09-30 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det rätt att säga att Socialdemokraterna ljuger när de påstår att det inte är partiet självt som har beställt den aggressiva telefonförsäljningen av lotter?
Låt oss titta på bevisningen. Så här yttrade sig partiets gruppledare i riksdagen Lena Hallengren, riksdagsledamot från Kalmar län, i SVT:s Aktuellt (12/9), när DN kom med sitt avslöjande:
”Vi har inte gett verksamheten uppdraget att sälja lotter till vilket pris, och med vilka metoder som helst. Tvärtom.”
 

I intervjun förklarade hon flera gånger att det verkligen inte var partiet som hade beställt den aggressiva telefonförsäljningen.
Det tog dock inte lång tid för granskande medier att få fram andra uppgifter. Expressen kunde i sin artikel konstatera (20/9):
”…enligt flera tidigare säljledare som Expressen varit i kontakt med, var försäljningen hela tiden starkt styrd av S-lotteriets bolag Kombispel. Bolagets representant kom på besök i Barcelona med jämna mellanrum — det talas om varje till varannan månad — för att kvalitetssäkra försäljningen, lyssna på säljsamtalen men också för att pusha på säljorganisationen att leverera bättre resultat”.
 

Hallengren och Expressen säger skilda saker. Vet vi något mer?
Ja, att Dagens Nyheter även talat med andra telemarketingföretag som avböjt att ha socialdemokratiska Kombispel AB som kund, eftersom de menade att företagets affärsupplägg kunde vara oetiskt. Branschorganisationen för telefonförsäljare Kontakta blev också så upprörda över Kombispel AB:s agerande att de slängde ut företaget ur sin förening.
Av allt att döma ljuger alltså Socialdemokraterna.
 

Till saken hör också att Kombispel AB inte är en perifier del av socialdemokratin som ingen i partiledningen vet något om. Tvärtom är partiets kassör styrelseledamot i företaget. Han är även adjungerad ledamot av partistyrelsens verkställande utskott. I företagets styrelse sitter också Johan Löfstrand, riksdagsledamot från Linköping och den socialdemokratiska riksdagsgruppens vice gruppledare.
Partiledningens försök att rädda situationen genom att sparka VD:n i lotteribolaget och byta ut styrelsen gör saken bara värre. Man får ju intrycket att ledningen desperat gör allt vad den kan för att gräva ett dike mellan sig och sina närmaste, i hopp om att de lägre ned i hierarkin ska tvingas äta all skit istället för den själv.
Jag vet inte hur saker fungerar inom socialdemokratin, men vad är det för ett slags ledarskap man praktiserar när man offrar sina närmaste? Framför mina ögon framträder en scen där kaptenen på ett sjunkande skepp först av alla kastar sig i livbåten för att sedan mota bort alla andra som försöker ta sig ombord.
 

Affären är ovanligt illa skött. Varningar för att lotteriförsäljningen bedrivs med oetiska metoder har förts fram men ignorerats. När allt sedan brister försöker man krishantera med lögner och bortförklaringar. Den moraliska självinsikten har gått förlorad och frågan är om den alls går att reparera eller om det krävs att hela partiledningen byts ut.
Under de senaste två åren har Socialdemokraterna dessutom talat stort om att det skulle vara ett hot mot demokratin om staten reglerade lotteriförsäljningen. Partiet kämpar för att få behålla sin spelverksamhet. Men vad undergräver tilltron till demokratin mer än ljugande politiker? Det har jag svårt att komma på.

Stefan Olsson är fil dr i statskunskap och moderat riksdagsledamot.