Kommer dockorna att strypa barndomen?

Det tar inte lång tid för ny teknik att hitta till leksakshyllan. Och nu är den artificiella intelligensen på väg mot barnrummen.


Det var inte länge sedan dockor främst tävlade om att matas, rapa och blunda bäst. Den tiden är förbi.

Det var inte länge sedan dockor främst tävlade om att matas, rapa och blunda bäst. Den tiden är förbi.

Foto: Mark Lennihan

Krönika2023-10-11 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Det är en vanlig vardagskväll. Eftersom du varken hört eller sett din son på en dag går du bort till hans rum bara för att upptäcka att hans nallebjörn läser en godnattsaga för honom. Eller så klampar du rakt in i en diskussion din dotter har med sin docka. Den senare vrider huvudet 180 grader och förklarar att du stör och borde gå. 

Eftersom båda faktiskt är fullt rimliga scenarier inom en snar framtid verkar det inte osannolikt att vad det innebär att vara ett barn och en förälder är på väg att ändras. Och det givetvis utan större eftertanke.

För AI-leksakerna är på väg mot barnrummen med stormsteg. När den internationella leksaksmässan i New York nyligen slog upp portarna igen efter tre hårda år var AI-leksakerna en av de stora trenderna. De kommer att komma på bred front och i många olika utföranden. En del fokuserar på utbildning, andra på spel och en del har socialt fokus.

Nallen som läser godnattsagor från inledningen är en sådan. Dess mål är att skapa individualiserade godnattsagor för just ditt barn. Ju mer barnet interagerar med nallen desto bättre sagor kan den konstruera. 

Även om vi lämnar de mycket allvarliga och djupgående integritetsaspekterna åt sidan finns det en hel del att oroas över inför den här utvecklingen som står för dörren.

Det finns många magiska aspekter av att vara förälder. En av dem är att få tjuvlyssna på de magiska världar som barnen bygger upp. Dockor, gosedjur och actionfigurer får unika personligheter och egna röster i ett veritabelt menageri. Herr Uggla är lite grinigare än de andra, Sälis är alltid snäll och Skalman vill bara pärla. 

Den här fantasileken där barn skapar personligheter och regisserar hela världar, stora som små, är oerhört viktigt. Det är en grundläggande komponent i att utveckla inlevelseförmåga, möjligheten att kunna leva sig in i en annan människas psyke. Förståelsen för att andra inte är jag. Det är grunden för empati och social kompetens.

Vad händer när den leken störs eller till och med ersätts av AI-leksaker som tar över alla motparters repliker? När barnet inte längre behöver föreställa sig att Kaninis är ledsen i dag eller vad som kan göra honom glad igen?

Visst, det behöver inte betyda alltings undergång. Men det kan också få stora och allvarliga konsekvenser för en hel generation barn. Det är nog värt att hålla ett öga på detta ändå.

Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.