Du sköna nya värld, 1984 och Kallocain lär oss negativa konsekvenser med att Storebror ser dig. Men digital övervakning är inte längre enbart en dystopisk framtidsbild från fiktionen. Den har genom smarta telefoner och ständig uppkoppling blivit en naturlig del av vår vardag – något som skapar både möjligheter och utmaningar för såväl individen som samhället.
På många sätt går det troll i det digitala. Bokstavligt talat. Id-kapningar och bedrägerier ökar i takt med att vår digitala närvaro breder ut sig. Vi lämnar många spår efter oss, men det är inte alltid vi vet vilka eller i vilken omfattning.
I slutet av januari släppte tankesmedjan Digital Utmaning ”Företagens lilla katekes om integritet i en uppkopplad värld”. Skriften är en genomgång av digitaliseringens upp- och nedsidor och vad som är viktigt att tänka på gällande integritet för uppkopplade privatpersoner, myndigheter och företag. För ökad medvetenhet och säkerhet är en diskussion som behöver tas och tas om.
Företag efter företag slopar medlemskort med medlemsnummer till fördel (?) för kortlösa personnummerbaserade medlemskap. Men hur hanteras våra uppgifter som dyker upp i allt fler sammanhang?
Hotbilden sträcker sig längre än till enstaka privatpersoner. Digital Utmaning varnar bland annat företag för att fråga efter personnummer, eftersom ”ju mer information som ditt företag samlar på sig, ju mer har det också ansvar för”. I de flesta länder går det att klara sig utan personnummer helt och hållet.
Personlig integritet blir lätt ett abstrakt begrepp för många, men möjligheten att forma sin egen person och utöva individuella uttryck är viktig att värna.
Åtgärder som presenteras i samband med detta är bland annat ”pseudonymisering”; att ersätta informationen om individen med en pseudonym för att minska spårbarheten. Målet är att hålla informationen säker för att den inte ska kunna förstöras eller komma i orätta händer.
Det är aktuellt att uppdatera sig om detta. Våren 2018 ersätts vår nuvarande personuppgiftslag (PUL) med EU:s nya dataskyddsförordning, General Data Protection Regulation, för att kunder och konsumenter ska få en tydligare rätt att bestämma hur data får användas. Då kommer man att kunna vända sig till den dataskyddsmyndighet i landet man är folkbokförd i stället för det land där företaget finns. För att motverka att reglerna inte följs kan man dömas till betydligt högre böter än med PUL.
Det är viktigt att digitala tjänster görs så säkra och transparenta att de förtjänar vår tillit. Forskare vid universitetet i Innsbruck har nyligen visat att rädsla för IT-brott minskar vårt användande av digitala tjänster. Sådana indirekta kostnader av IT-brott är långtifrån försumbara. Livet blir fattigare för den individ som ständigt köar för att uträtta bank- och myndighetsärenden över disk, som bara köper de kläder som finns i den lokala butiken, och som inte kan hålla kontakt med nära och kära på distans. Som samhälle blir alla fattigare om rädsla för hur vår data används förhindrar nya innovationer och smarta digitala tjänster.
Därför är det bra med initiativ som Digital Utmaning. Det behövs fler sådana samtal och konstruktiva tankar kring hur vi själva, företagen och myndigheterna tillsammans kan skydda våra digitala jag i den sköna nya uppkopplade världen.