Saudiarabien är inget demokratiföredöme

Samtidigt som MBS slagit ned ännu hårdare på demokratiaktivister och intensifierat användandet av tortyr.

Mohammed bin Salman (MBS).

Mohammed bin Salman (MBS).

Foto: Pavel Golovkin

Krönika2020-10-29 06:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Saudiarabien öppnar upp. Kvinnor får köra bil, de religiösa poliserna är borta, slöjorna blir färre och kvinnor och män delar bord på restauranger och caféer. Orsaken är kronprins Mohammed bin Salmans (”MBS”) reformer. Vetskapen om att landet måste ställa om från en olje- till turismekonomi driver på progressiva och frihetliga värderingar.

Fallet visar att demokratiers handel med diktaturer, på lång sikt, kan leda till önskade resultat. Det menar DI:s politiska redaktör PM Nilsson, i en ledare om Post- och telestyrelsens beslut att utestänga Huawei från utbyggnaden av 5G-nätet (25/9). Nilsson är ljummet inställd till beslutet och påminner om vikten av fortsatta handelsrelationer med Kina och pekar på utvecklingen i Saudiarabien för att illustrera sin poäng.

Att DI:s ledarsida inte skulle jubla över Huaweis utestängning är väntat då den varit rätt ensam om att försvara telekomjättens rätt att verka på den europeiska marknaden. För regelbundna läsare av den här kolumnen kommer det nog inte som en överraskning att jag inte delar DI:s linje i just den här frågan. Om handel med auktoritära regimer banar vägen för moderna värderingar och frihet får tiden utvisa. Jag vill dock höja ett varningens finger för att använda just Saudiarabien om man ska driva denna tes i hamn.

Sedan MBS kom till makten 2017 har den saudiska regimen lagt ned enorma summor på att ändra bilden av landet. Symboliska steg mot mer kvinnlig frihet – vars beständighet vi inte vet någonting om – har blåsts upp och pumpats ut världen över samtidigt som MBS slagit ned ännu hårdare på demokratiaktivister (både kvinnor och män), intensifierat användandet av tortyr och knutit makten än närmare sig själv.

Det ”frihetliga” i MBS gärning skulle kunna sammanfattas med att han lättat pyttelite på ett religiöst förtryck i utbyte mot ett annat. Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi såg igenom detta och pliktade med sitt liv. Ett tag såg det ut som om mordet på Khashoggi faktiskt skulle omkullkasta MBS pr-arbete, men nu verkar berättelsen om Saudiarabiens ”framgångssaga” åter stå i centrum.

Vari ligger då faran? Jo, det vore mycket olyckligt om en repressiv regims pr-arbete togs som intäkt för att fortsätta på en upptrampad stig med en annan. Vilket ledaren i DI illustrerar. Nu verkar ju risken för att Sveriges relationer med Kina plötsligt skulle blomstra rätt avlägsen och frågan hur EU ska hantera Kina långtifrån enkel. Det håller nog både jag och DI:s ledarsida med om.

(I höstas sände SVT en lysande dokumentärserie om MBS och mordet på Khashoggi. Finns på SVT Play. Se den!)

Erik Thyselius är verksam vid Axess Publishing och programledare för Axess TV:s Panelen.