Så kan moms stjälpa vaccineringen

Det krångliga systemet för momsskyldighet vid lokaluthyrning innebär att vaccinationen kan dra ut på tiden.

Välkommen till parkeringen.

Välkommen till parkeringen.

Foto: Malin Stenström

Krönika2021-03-03 05:30
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Många som har försökt hyra lokaler för en ideell förening vet att det kan vara oerhört svårt. Anledningen till detta är att skattesystemet gör det ofördelaktigt för fastighetsägare att hyra ut till momsbefriade verksamheter.

Fastighetstidningen skrev nyligen om organisationen Maskrosbarn som stöttar barn till föräldrar med exempelvis missbruksproblem. De står snart utan lokal i Stockholm och har svårt att få tag på nya. Momsreglerna är i likhet med stora delar av skattesystemet väldigt komplexa. Men något förenklat kan de göra det väldigt kostsamt för den som hyr ut till en momsbefriad organisation. Om hyresvärden tidigare har haft en momspliktig uthyrning och då gjort investeringar i lokalen kommer vederbörande att tvingas betala tillbaka den avdragna momsen på investeringar som har gjorts de senaste tio åren.

Detta drabbar inte bara föreningen utan även exempelvis den offentliga vården samt vårdföretag. Fastighetstidningen skrev även nyligen om hur reglerna därmed också försvårar uthyrning för covidvaccineringen. Det finns regler för att möjliggöra tillfälliga uthyrningar, men de är snåriga och även Skatteverket har svårt att tala om riktigt vad som gäller. Det skapar en betydande osäkerhet vilket är problematiskt på flera sätt.

Dels hör det till rättsstatens grunder att skyldigheter gentemot staten måste vara förutsebara. Ett så här kafkaartat skattesystem saknar rättfärdigande. Dels gör det att fastighetsägaren inte vet vad den faktiska kostnaden blir och därmed inte kan sätta en skälig hyresnivå. Den som riskerar att åka på en stor kostnad kommer naturligtvis att se sig om efter hyresgäster som inte medför detta bekymmer.

I vanlig ordning hade detta kunnat förutses. Svenskt näringsliv har tjatat på regeringen om detta problem i flera år. Dessutom tillsatte regeringen den nationella vaccinsamordnaren i juni. Varför tillsatte man då inte även en vaccineringssamordnare eller -utredare för att identifiera potentiella hinder för vaccineringen så att dessa kunde undanröjas i tid? Vid det laget visste ju regeringen att det skulle bli fråga om en massvaccinering av nära nog hela folket. Lita på att en sådan utredare hade fått kännedom om momsproblemet illa kvickt.

I stället finns en skriftlig hearing om frågan ute nu, som dessutom saknar förslag. Hela vårdapparaten kommer att behövas för att lyckas genomföra vaccineringen. Men frågan är var den ska hålla till. 

Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.