Strikt taget har den nya regeringen två val. Antingen gör man så lite som det är mänskligt möjligt eller så drar man igång offensiv på offensiv. Vilket statsminister Magdalena Andersson (S) väljer är faktiskt inte helt uppenbart.
Det som talar för det första är att det är en beprövad taktik. Stefan Löfven använde den med stor framgång. Han hade ett enormt förtroende efter att han blivit partiordförande och gjorde och sade så lite som möjligt fram till valet. Först efter att han blivit statsminister och blev tvungen att börja göra något sjönk förtroendet för honom.
Andersson har exakt samma möjlighet. Andelen väljare som begriper vad hon faktiskt har gjort som finansminister är försvinnande liten, men hon uppfattas ha gjort det tämligen bra. Förtroendet är stort. Och det kommer att fortsätta vara det tills hon gör något – då kan det sjunka.
Nackdelen med att sitta stilla i båten är förstås att den är full av Löfvens hål. Klarar förtroendet för Andersson av att väga upp det? Det är inte omöjligt men det är långt ifrån självklart.
Alternativet är att försöka täta skutan. Fixa de fel som den rödgröna regeringen har lämnat efter sig. Det finns att ta bland. Högst upp på dagordningen står förstås gängvåldet som Löfvens regeringar har visat sig helt oförstående inför. Det är ingen överdrift att säga att situationen har spårat ur. Stockholmsgängen expanderar och har till och med etablerat närvaro i Norr- och Västerbotten.
Moderaterna har drivit Löfven framför sig i flera år i frågan. Klarar Andersson av det på egen hand? Det är tveksamt. Men frågan kan desarmeras om hon bjuder in M till genuina överläggningar om hur man ska lösa frågan.
Beskedet från MP om att man vill bryta ut drivmedelskattesänkningen ur budgeten och stoppa den på det viset innebär dessutom att S måste bekänna färg. Nu har man chansen att sluta plåga landsbygdens och verklighetens folk, eller i vart fall plåga dem något mindre. Tar man chansen?
Kanske viktigast av allt är dock att man tillsammans med Moderaterna sätter igång en reform av miljöbalken. Hela landet plågas av den. Från Gotlands cementbrytning till gruvorna i Norrbotten. Dra upp gemensamma riktlinjer och låt jurister ta fram ett förslag utifrån det.
Är det så att en S-regering är bättre än en rödgrön så måste det bevisas tämligen kvickt. Det vore oseriöst att komma en månad före valet.
Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.