Rysslands på alla sätt vidriga krig i Ukraina har bland annat inneburit att ett visst fokus även har satts på Taiwan, den demokratiska ön öster om världens största kommunistdiktatur Kina – som trots att det aldrig har kontrollerat ön gör anspråk på den. Det finns betydande skillnader mellan Ukraina och Taiwan och deras situationer, men också slående likheter.
Taiwan lever under ett konstant invasionshot från sin stora och aggressiva granne som har svurit att återförena ön med den kommunistiska supermakten. Kinas president Xi Jinpings ambitioner att gå till historien som landets främsta ledare, den som slutligen enar landet och avslutar inbördeskriget, har ökat spänningarna.
Kina tolererar heller inga diplomatiska relationer med Taiwan. Efter att talmannen för USA:s representanthus, Nancy Pelosi, nyligen ledde en delegation som besökte ön valde Kina att öva att sätta Taiwan i militär blockad. Ett troligt första steg när kommunistkolossen faktiskt väljer att försöka ta över ön.
Vilket för oss tillbaka till Ukraina. Många förstod förstås hotet som Ryssland utgjorde även tidigare, men som samhälle gjorde vi det inte. Anta däremot att vi hade förstått situationen och hotet korrekt, skulle vi då inte ha önskat att vi hade agerat för att stärka Ukraina och understryka ytterligare hur högt vi värderar landet och dess självständighet? Självklart skulle vi göra det, men dessvärre kan vi inte vrida tillbaka klockan.
Vi ser dock samma situation gällande Taiwan och där har vi fortfarande möjlighet att agera. Vi kan anstränga oss för att öka utbytet mellan våra länder inom alltifrån ekonomi till kultur. Det vore värdigt ett land som kallar sig en moralisk stormakt och som påstår sig genomföra en demokratioffensiv i utrikespolitiken. Taiwan är en robust demokrati som står inför ett existentiellt hot.
Regeringen har dock valt att trappa ned Sveriges representation på Taiwan snarare än att öka den. UD har en informell representant på plats men denne har sedan 2020 tillbringat största delen av sin tid i Sverige, vilket bland annat Kinamedia har skrivit om. Såväl svenska företag som taiwanesiska representanter har märkt av detta. Det är skamligt.
Om något borde Sverige öka sina informella förbindelser med Taiwan och intensifiera relationen. Vi skulle tjäna på det själva och ha förmånen att kunna se oss i spegeln utan att skämmas. Det vore något.
Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.