Vad ska man med Hyresbostäder till?

Det kan finnas skäl att ha ett allmännyttigt bostadsbolag, men Norrköping verkar inte intresserat av det. Då finns det ingen anledning att fortsätta.

Vad ska egentligen Norrköping med Hyresbostäder till?

Vad ska egentligen Norrköping med Hyresbostäder till?

Foto: Calle Slättengren

Krönika2024-06-19 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en dryg vecka sedan godkände samhällsplaneringsnämnden en detaljplan som möjliggör för Hyresbostäder att smälla upp ett sjuvåningshus i Ljuras sydvästra hörn. Värdet av den befintliga parkeringsplatsen och en liten, liten grönyta var uppenbarligen inte särskilt högt.

Kommunen ser i stället framför sig ett höghus som ska bygga ihop hela Ljura. Det må vara tänkt att markplan ska rymma butik, café eller gym, men det är ändå rätt högt ställda förhoppningar på ett hus. Samma sak med kravet att sjuvåningshuset ska "ta hänsyn till kulturmiljövärden och den närliggande bebyggelsen", hur nu det är tänkt att fungera. Men för allt i världen, det är väl gott att man har en tanke med vad man gör åtminstone.

Om det nu var så att man gjorde någonting. Detaljplanen vinner laga kraft om ungefär två veckor och sedan är det fritt fram för Hyresbostäder att dra igång processen genom att ansöka om bygglov. Vilket det kommunala bolaget inte kommer att göra. Tiderna är sådana att det är svårt att finna ekonomi i att bygga, säger Hyresbostäders informationschef till NT. Man vill nämligen bygga relativt billiga bostäder, vilket inte är det lättaste.

Att det är på detta vis är allom bekant. Och det visas inte minst av de tämligen få byggstarter av privata bostadsbolag som sker i år. Men frågan blir då onekligen vad Norrköping ska med Hyresbostäder till?

Det offentliga är i allmänhet en dålig ägare av affärsrörelser, oavsett sektor. Ett av få goda skäl att kommuner håller sig med ett allmännyttigt bostadsbolag är att man kan använda det för att hålla igång bostadsbyggandet även i situationer när det behöver byggas men den privata marknaden inte är redo att göra det.

Det är kärva tider, kostnaderna för att bygga har ökat och ingen vill egentligen sätta spaden i marken innan man redan har sålt tre fjärdedelar av beståndet. Bostäder är en bra affär, inte minst på lång sikt – men det kan vara skakigt i inledningsskedet. Just det borde vara allmännyttans existensberättigande ur ett borgerligt perspektiv. Men Norrköpings kommun, med Sophia Jarl (M) i spetsen, verkar inte ha något intresse av det utan föredrar att låta Hyresbostäder agera som vilket bostadsbolag som helst.

Men då finns det ju ingen acceptabel anledning för kommunen att ha kvar Hyresbostäder. Använd det eller avyttra det.

Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.