I det avseendet har skolan förstås en hel del gemensamt med rättsväsendet. Detta tvåfrontsproblem syns tydligt i fallet med gymnasieeleven på en skola i Norrköping som ströp sin lärare. I måndags kunde NT rapportera att den unga förmågan hade fått sin dom.
Efter att den då 17-årige eleven kommit duktigt sent till en lektion. Efter lektionens slut uppstod en diskussion eller förhandling om hur mycket frånvaro eleven skulle få, något som förefaller märkligt i sig då en klocka borde kunna avgöra det på egen hand. I samband med detta insåg de dock att frånvaro redan hade registrerats, givetvis helt utan hänsyn till den precis avslutade förhandlingen. De gick för att leta rätt på läraren som hade gjort detta. På vägen dit blev den unge mannen arg, väl framme än mera så och efter ett tag hoppade han upp på sin lärares rygg, slog benen om midjan på honom och kopplade grepp om strupen. Läraren blir varm i ansiktet, får svårt att andas och tappar medvetandet. Han kvicknar till något litet senare.
Det här är ju allvarligt nog, men speglar egentligen inte situationen väl heller. Eleven beter sig hotfullt under hela den senare delen av förloppet. Han ställer krav, eftersom han har börjat störa sig på läraren kräver han att denne ska lämna rummet. Krav han inte har någon som helst rätt att ställa.
I rätten är det förstås bara misshandeln som räknas. Tingsrätten bedömer straffvärdet till det inte helt exakta "några månaders fängelse" och kommer fram till att eftersom han nyss fyllt 18 kan han dömas till ungdomstjänst och så blir det därmed, 35 timmar.
Det är klent. Inte minst då den unge mannen redan var dömd två gånger. En gång för tre fall av misshandel samt övergrepp i rättssak och en gång för misshandel, ringa brott och övergrepp i rättssak. Det är inget engångsfel direkt. Där har regeringen onekligen att göra.
Men skolan har också misslyckats. Bara uppgifterna om att förhandla om frånvaron är tillräckligt för att ställa en del frågor. Men viktigare ändå: varför blir den unge mannen inte utkastad från skolan? Han har misshandlat en av skolans lärare. Det föreligger ingen skolplikt för gymnasiet. Missköter han sig bör det också få konsekvenser.
Hur tänker sig skolan att övriga elever och dessutom lärarna ska kunna känna sig trygga och finna studie- och arbetsro medan den här eleven fortsätter att gå i skolan?
Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.