En fotbollsklubb som integrationsmotor, finns det något mer tidstypiskt för 2020-talet? Efter en lång tid av stor invandring och havererad integration har vi börjat leta som besatta efter de verksamheter som faktiskt bidrar positivt på området. Och det är egentligen självklart var man hittar dem – i civilsamhället.
Olika situationer tarvar förstås olika lösningar. Har den organiserade brottsligheten redan blivit dominerande hjälper inte heller idrottsklubbar. Det har vi redan kunnat notera bland annat i delar av Stockholm där gängen rekryterar på fotbollsträningar.
Men på platser där utvecklingen inte har gått lika långt finns desto mer att göra och då kan verksamheter som BK Norrköping tillsammans spela en betydande roll.
Idrottande kan ha en viktig, fostrande inverkan. Det ställs krav, erbjuds struktur och förhoppningsvis tydliga regler samtidigt som man i lagsporter som fotboll också måste anpassa sig efter andra och gå upp i något större än en själv för att lyckas. Det som erbjuds är mer än att trixa med trasan, det är en meningsfull tillvaro som hägrar. Ett innanförskap. Klubbar med en stark lokal prägel har mycket att erbjuda och ju bättre man lyckas desto starkare blir dragningskraften att få vara en del av det.
Att klubben nu har planer på att ta sitt integrationskoncept utanför kommunens gränser är lovande. Goda exempel är till för att spridas. Men på samma sätt som det är en historia som sprider ljus och framtidshopp bör den också påminna om varför vi behöver ha en begränsad invandring.
I huvudsak är det nämligen bara verksamheter som denna som kan integrera människor. Civilsamhället har den här unika förmågan eftersom det bygger på huvudsakligen frivilliga insatser och möten mellan människor. Det är miljöer där etablerade svenskar kan ta emot och välkomna nya människor in i ett befintligt och fungerande socialt sammanhang och låta dem bli en del av detta.
Språkkurser och samhällsinformation i all ära men de innebär ingen integration i sig utan lägger egentligen bara grunden för att kunna integreras. Ett arbete skapar egenmakt men särskilt i Sverige är det egentligen först i det för många främmande föreningslivet som man verkligen kommer in i samhället.
Därför är det viktigt att lyfta fram goda exempel på detta och helt rätt att hylla BK Norrköping tillsammans arbete.
Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.