Någonting är väldigt ruttet i SPD:s rike

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina borde minsta misstanke om historiska Kremlkopplingar omöjliggöra en fortsatt karriär som tysk politiker.

Fallet med Manuela Schwesig (SPD), Mecklenburg-Vorpommerns ministerpresident, visar att det, trots allt,  verkar gå ganska bra för tyska politiker med historiska kopplingar till Kreml, enligt Erik Thyselius.

Fallet med Manuela Schwesig (SPD), Mecklenburg-Vorpommerns ministerpresident, visar att det, trots allt, verkar gå ganska bra för tyska politiker med historiska kopplingar till Kreml, enligt Erik Thyselius.

Foto: Jens Büttner

Krönika2023-03-18 06:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Åtminstone i mittfåran. Fallet med Mecklenburg-Vorpommerns (MV) ministerpresident Manuela Schwesig (SPD) visar, tyvärr, att det verkar gå rätt bra ändå. 

I början av 2021 grundade delstatsregeringen under ledning av Schwesig en klimatstiftelse i syfte att runda USA:s sanktioner mot Nord Stream 2 (NS2). Som chef för stiftelsen utsåg Schwesig sin partikamrat Erwin Sellering. Sellering har nära band till Gazprom och instiftade under sin tid som delstatsminister i MV (2008–2017) särskilda ”Rysslandsdagar” och deltog på Gerhard Schröders födelsedag i St. Petersburg 2014 (där även Putin deltog). I utbyte mot garantier om att ledningen skulle bli klar lovade Gazprom att 20 miljoner euro i intäkter från NS2 skulle tillfalla stiftelsen. Som en början. 

Sellering skulle även agera pr-man och få opinionen att svänga kring den hårt kritiserade gasledningen. Bland annat planerades fototillfällen med barn som skulle plantera träd (”Buddeln für Bäume”). Som om inte detta vore nog brände en regional tjänsteman, enligt förhör i panik, upp dokument kopplade till stiftelsen med potential att kompromettera Schwesig. Händelsen har dock inte kunnat knytas direkt till henne. 

Fyra dagar efter Putins anfallskrig krävde Schwesig att den stiftelse hon nyss hyllat måste avvecklas. Relationen mellan henne och Sellering, som vägrar lägga ned stiftelsen, är idag körd i botten. 

Sedan maj förra året pågår en parlamentarisk utredning. Men eftersom majoriteten av de nio ledamöterna är från SPD och Die Linke går arbetet, av lätt insedda skäl, extremt långsamt. Kritiska röster beskriver processen som en ”tragisk fars”. 

CDU i MV är givetvis inte nådiga. Fast värnandet om demokratin skorrar falskt med tanke på att partiet satt i regeringen tillsammans med SPD när beslutet om att grunda stiftelsen fattades (CDU röstade för, om någon undrar). Och vilken kansler var det som godkände och drev på för färdigställandet av NS2 på federal nivå? 

Schwesig tar därför lätt på Friedrich Merz (CDU) avgångskrav. Hennes rykte må vara förstört på förbundsnivå, men i MV sitter hon säkert efter SPD:s rekordval (drygt 40 %) hösten 2021.

SPD har bevisligen enorma problem med strategisk korruption. Fast det vore väl enkelt att nöja sig där. Skandalen blixtbelyser en moralisk röta som tillåtits sprida sig inom de gamla maktpartierna i flera år. Skadan har varit enorm. 

Om Europa ska ha en chans att långsiktigt möta hoten från Ryssland och Kina måste partierna våga göra upp med den.

Erik Thyselius