Kan Armin Laschet fortsatt göra anspråk på kanslerkandidaturen? Frågan är mer öppen än någonsin efter CDU:s fiaskoartade valresultat i Rheinland-Pfalz (-4,1 procentenheter) och Baden-Württemberg (-2,9). Faktum är att CDU aldrig presterat så dåligt någonsin i någon av delstaterna (26,8 respektive 23,5 procent). Den senaste tidens skandaler kring framför allt CDU:s ledamöter som tjänat pengar på förmedlandet av munskyddskontrakt och i ett annat fall dubiösa kontakter med Azerbajdzjan har varit sänken för partiet.
Att en stor andel väljare förtidsröstade på grund av pandemin kan ha agerat krockkudde, eftersom många CDU-valsedlar skickades in innan skandalen briserade. Hur stor effekt maskskandalen har haft kommer att diskuteras intensivt den närmaste tiden. Public servicekanalen ARD rapporterar att cirka 90 procent av alla väljare i samtliga partier anser att affären är förkastlig. Andra faktorer spelar också in. Ansvaret för pandemihanteringen faller tungt på CDU. Många väljare är besvikna på den långsamma massvaccineringen och lider av coronatrötthet.
För Laschets del hade åtminstone ett habilt valresultat varit till stor hjälp i kanslerracet mot Bayerns ministerpresident Markus Söder (CSU). Om Söder, som ännu inte bekänt färg, väljer att inte agera på en sådan här chans kan vi i princip utgå från att han valt Bayern framför Berlin.
Die Grünen i Baden-Württemberg hade all anledning att fira då man åter blev största parti med 32,6 procent (plus 2,3 procentenheter). Tack vare dragloket Winfried Kretschmann kommer de gröna bilda regering för tredje valet i rad. Han kan nu i lugn och ro välja om han vill fortsätta regera med CDU eller bilda en så kallad ”trafikljuskoalition” med SPD och liberala FDP (som gjort comeback efter en lång tids kräftgång). Kretschmanns ”gröna konservatism”, grundat i en förståelse för näringslivets villkor och en realistisk hållning i migrationspolitiken, används som argument för att ett samarbete mellan gröna och kristdemokrater på nationell nivå är möjligt.
Det är också möjligt. Men Kretschmanns regering fungerar främst som en projektionsyta. På förbundsnivå är Die Grünen radikalare. Ett friktionsfritt samarbete i Baden-Württemberg ska därför inte tas som intäkt för att en eventuell svartgrön förbundsregering kommer att vara lika harmonisk (och konservativ). Samma princip gäller om Kretschmann skulle välja att bilda en trafikljuskoalition. Man ser det man vill se.
Draglok för SPD (35,7 procent) i Rheinland-Pfalz var också den populära ministerpresidenten Malu Dreyer. Det är lätt att raljera över socialdemokraternas ihåliga valbudskap ”Vill ni ha Dreyer, måste ni välja SPD”, men faktum är att CDU länge hade samma grundbudskap under Angela Merkel.
Vilket för oss tillbaka till kristdemokraternas kris. Är söndagens bakslag konturerna av vad som väntar partiet efter Merkels sorti? Nu gäller det för CDU att ta revansch i Sachsen-Anhalt 6/6.
Erik Thyselius är verksam vid Axess Publishing och programledare för Axess TV:s Panelen.