Anderssons demokratiska dubbelmoral

Magdalena Andersson (S) har snabbt blivit en de stora ordens mästare. Hon drar sig inte för att ifrågasätta regeringens demokratiska legitimitet.

Magdalena Andersson verkar tycka att det är mycket roligare att anklaga regeringen för att vara demokratiskt opålitlig än att agera mot demokratihot i sitt eget parti.

Magdalena Andersson verkar tycka att det är mycket roligare att anklaga regeringen för att vara demokratiskt opålitlig än att agera mot demokratihot i sitt eget parti.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Krönika2023-06-07 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Hon har upprepade gånger kallat regeringen för högerregimen i offentliga sammanhang. En god grundregel i den allmänna debatten är att man reserverar ordet regim för de styren som inte är demokratiska. Och då håller man sig ofta med en god marginal. Det är fortfarande många som inte skulle använda termen på exempelvis den ryske presidenten Vladimir Putins styre. Men Andersson gör det gärna om regeringen Kristersson.

När regeringen anser att partier inte ska bedriva lotteriverksamhet – en ärligt talat tämligen okontroversiell uppfattning – då slår Andersson på stora trumman och anklagar regeringen för att vilja tysta oppositionen. Och detta förefaller inte vara någon ogenomtänkt ryggmärgsreflex när partiets omoraliska aktiviteter hotas – hon fortsätter att föra samma retorik.

Andersson må ha sina partipolitiska skäl att vilja måla ut den stora konkurrenten Sverigedemokraterna som djävulen själv, men även hon måste inse att oavsett vad annat man kan säga om retoriken så förpliktigar den. Den är en väldigt grundläggande insikt, ändå verkar den inte drabbat Andersson och resten av partiledningen.

Om man talar vitt och brett om sina politiska motståndare som potentiella demokratihot måste man faktiskt agera med viss kraft när faktiska sådana dyker upp i ens eget parti.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj valde att delta vid en palestinsk konferens i Malmö vars ordförande är knuten till terrororganisationen Hamas. El-Haj satt inte tyst längst bak och tog anteckningar, han var en av talarna. Till och med PLO, som S har täta kopplingar till, har varnat för konferensen.

En moderat deltog för övrigt också på konferensen. Mohammad Mohammad från Malmö. När detta blev känt uppmanades han omedelbart att lämna alla sina uppdrag och han lämnade följdriktigt partiet. Detta i stark kontrast till hur Andersson och S hanterade sin situation.

El-Haj har tagit en time-out från sitt uppdrag som suppleant i riksdagens utrikesutskott. "Sen får vi se", förklarade gruppledare Lena Hallengren. Det som sedan hände var att höga partister tog honom i försvar. Annika Strandhäll kallade honom en god socialdemokrat. I söndagens Agenda förklarade så statsministern att El-Haj "självklart" kommer att vara kvar i partiet.

Så var det med det lilla helgonet.

Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.