Travestin som är kyrkovalet är över. När dammet hade lagt sig var Socialdemokraterna fortfarande största nomineringsgrupp. Visserligen tappade partiet nästan tre procentenheter och sex mandat i kyrkomötet. Sverigedemokraterna backade 1,5 procentenheter och tappade fem mandat och Centerpartiets väljarstöd minskade med 2,5 procentenheter respektive tre mandat.
Men att tala om någon utbredd kris för de partipolitiska grupperna är att överdriva. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, ökade visserligen med nästan 2,5 procentenheter och duktiga fem mandat och är tveklöst en av valets vinnare. Även Öppen kyrka ökade från elva till 13 mandat. Så möjligen kan man med god vilja spåra en liten trend att de partipolitiska grupperna är på tillbakagång. Men det krävs att man kisar ordentligt.
Den MP-anknutna gruppen ökade från 2,38 till 3,25 procent. En påtaglig ökning. Främlingsfientliga Alternativ för Sverige fick 1,24 procent av väljarstödet och knep tre mandat i kyrkomötet. Vänstern i Svenska kyrkan närapå dubblade sitt väljarstöd från 3,75 procent till 7,33 och blev med ökningen från nio till 18 mandat valets verkliga vinnare.
Men detaljerna är kanske mindre intressanta när allt kommer omkring. Hur hårresande de än kan tyckas vara i vissa fall. Att frånvaron av en spärr föranledde Alternativ för Sveriges framgång råder ingen tvekan om. Det låga stödet trots bred mobilisering talar om hur lågt stöd partiet faktiskt har i kyrkan – föga förvånande.
Ett alternativ vore förstås att införa en spärr. I sig är det dock otillfredsställande om det inte också förenas med att direktvalet till kyrkomötet avskaffas. Detta skulle minska inslaget av partipolitik och återföra fokuset till församlingens och stiftets arbete – vilket ju också utgör grunden för Svenska kyrkans verksamhet. Eller i vart fall ska göra det.
Den nationella nivån ska huvudsakligen fungera som ett stöd till den lokala och det görs bäst om ledamöterna utses lokalt efter att medlemmarna har röstat.
Detta skulle ge Svenska kyrkan bättre förutsättningar att verka som kyrka. Är det så mycket begärt?
Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.