Myten om ett ultimat barnaskaffande

Vi väntar allt längre med att skaffa barn och en effekt av det är också att det föds färre barn. Kanske måste vi omvärdera alltsammans.

Finns det någon optimal tidpunkt att skaffa barn? Nej, verkligen inte. Så vänta inte i onödan.

Finns det någon optimal tidpunkt att skaffa barn? Nej, verkligen inte. Så vänta inte i onödan.

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Krönika2024-03-13 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Det föds för få barn i Finspång. Möjligen kan det vara till tröst att kommunen inte är ensam om problemet. Men likafullt är det ett faktum att antalet nyfödda i Finspång är det lägsta sedan SCB började föra sin statistik. Att det är ett problem är rätt uppenbart.

Samhället är beroende av nya människor för att fylla i de luckor som uppstår när äldre lämnar över. Utan människor utförs inga arbeten, inga skatteintäkter uppstår och möjligheten för det offentliga att tillhandahålla service minskar. På det personliga planet vittnar ett lågt barnafödande om personliga tragedier och människor som skulle vilja ha barn men som kanske inte får det.

Med preventivmedlens intåg skapade vi oss möjligheten att på allvar planera vårt familjebildande. Hängivelse åt det köttsliga innebar inte längre nödvändigtvis att man fick en familj att ta hand om. Och i stort har det förstås varit en god utveckling. Det finns ingen anledning att vilja gå tillbaka till en tid där vi inte hade den kontrollen.

Men, nog talar mycket för att vi har tagit den här kontrollen lite väl långt. Vi älskar att planera och önskan om att hitta en perfekt tid att bilda familj har blivit ett vanligt mantra i vår tid. Först vill man studera, då vill man ju verkligen inte ha barn. Sen vill man ju hinna göra lite karriär också innan man ger upp och ägnar sig åt familjen. Så då får man skjuta på det några år till.

Således passerade medelåldern för förstföderskor 30-strecket 2021. Och 2022 gick åldersgruppen 30-34 år om gruppen 25–29 år som den vanligaste åldersgruppen bland förstföderskor. Vi har fått för oss att det är bäst att vänta med att skaffa barn. Tills vi har en bättre, stabilare livssituation. När vi tjänar mer, bor lite större och så vidare.

Alldeles för sent upptäcker vi att det är en myt. Det finns ingen perfekt tid att skaffa barn. Det kommer att vara påfrestande och fantastiskt ändå. På lite olika sätt förstås, men likafullt. Tron att det är bättre att bilda familj senare är i stort baserad på en missuppfattning.

Kanske är det begripligt att vi övertänker ett av livets stora beslut. Men i grund och botten är det väldigt enkelt. Om kärleken finns där finns också den enda riktigt viktiga förutsättningen för att skaffa barn. Oavsett om man är 20 eller 35. Och livet tar inte slut på grund av dem, det blir bara bättre.

Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.