Det var fredagen 5 november i Gällivare. Kall, torr luft rörde sig ned över landet från nordväst och under natten mot lördagen kom temperaturen att gå ned till omkring -20. Men stämningen på LKAB:s personalmiddag verkar ha varit god ändå. Lite kyla avskräcker inte så hårt här uppe. När middagen var över gick åtskilliga vidare till en bar.
Väl på baren började dock även den sociala temperaturen att sjunka. En i sällskapet hade tagit bort ett antal människor från sin vänlista på Facebook, varav en var närvarande. En sammanfattning av det som följde är att den bortplockade inte tog det hela med ro utan hotade sin kollega med att han skulle köra över honom samt sätta eld på hans hus med föräldrarna i det.
Den hotade var tämligen vänlig som inte anmälde sin arbetskamrat till polisen utan nöjde sig med att anmäla det till arbetsgivaren. LKAB tog det hela på stort allvar och det dröjde inte länge innan hotaren fann sig avskedad.
Och det är i det här läget som IF Metall kommer in i bilden. Det finns åtskilligt man kan föreställa sig att ett fackförbund gör i detta läge. Tacka arbetsgivaren för att den inte tolerar att förbundets medlemmar blir hotade av sina kollegor är ett sådant alternativ, och det hade inte känts helt vansinnigt. Metall tar dock en annan väg och drar LKAB inför domstol för att få avskedandet ogiltigförklarat. Arbetsgivaren, menade Metall, har ingen rätt att bry sig om vad som händer utanför arbetstid.
För en vecka sedan kom domen från Arbetsdomstolen (AD 2022 nr 55). LKAB hade laglig grund för avskedandet. Ett anställningsförhållande innebär bland en hel del annat en skyldighet att inte gå runt och hota annan personal – även om det råkar ske efter att man har stämplat ut.
Och tacka Fabian för det. Det vore vansinnigt om arbetsgivaren kunde avskeda en anställd som hotar sina kollegor 16.55 men stod maktlös inför en anställd som gjorde samma sak 17.05. LKAB har agerat både medmänskligt och i rimligt egenintresse i det här fallet.
Metall däremot. Hur kan någon komma fram till att detta är vad facket bör ägna sig åt? Absolut ingenting hade blivit bättre om Metall faktiskt hade vunnit.
Allt fler ifrågasätter poängen med det fackliga medlemskapet. Metalls svar är att då får du minsann en olycksfallsförsäkring på fritiden och stöd om du hotar dina kollegor. Var Metalls medlemmar ska vända sig om de blir hotade är dock oklart.
Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.