Haveri med politiska myndigheter

Efter valet 2018, när Miljöpartiet fått makt över flera viktiga miljöområden, skickades en remiss ut från den nya regeringen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2024-05-02 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Remissen handlade om ett antal höjda energiskatter. Energimyndigheten, som tyngsta remissinstans på området, var enkom positiv till förslaget. Skattehöjningarna blev verklighet, även om andra remissinstanser i energibranschen och näringslivet var mycket kritiska.

Konsekvenserna lät inte vänta på sig. Ett antal energianläggningar stängdes av lönsamhetsskäl och energikriser uppstod i storstäderna, varpå dåvarande energiminister Anders Ygeman tvingades ta till nödåtgärder. Åtgärderna, som drabbade elkunderna med miljardkostnader, saknade stöd i lagen enligt Energimarknadsinspektionen, och gjorde att stora delar av energimarknaden tappade förtroendet för regeringens energipolitik.

Allt detta är känt sedan tidigare, från journalisten Svenolof Karlsson på bloggen Second Opinion, som drivs på uppdrag av Energiföretagen, och hans bok Elsystemkrisen från 2022. Samt från Gustav Boëthius bok Ledningen från 2023, om hans tid som handläggare på Energimyndigheten.

Boëthius avslöjade att det var en tidigare miljöpartistisk riksdagsledamot som skrivit remissvaret på Energimyndigheten. Och att svaret hade undermålig kvalitet, då den endast beaktat en av tre aspekter som åligger myndigheten. Endast ekologisk hållbarhet hade beaktats, medan konkurrenskraft och försörjningstrygghet hade ignorerats.

När tidningen Fokus härom veckan grävde vidare hittar de en handfull folkvalda miljöpartister som arbetar på Energimyndigheten. Och när de tittar närmare på den miljöpartistiska remisshandläggaren visar sig ett tydligt mönster. När i princip samma remissförslag tidigare gått till en annan handläggare, som tog hänsyn även till konkurrenskraft och försörjningstrygghet, så blev svaret från myndigheten en avrådan mot förslaget.

Av den miljöpartistiska remisshandläggarens 25 remissvar har samtliga beaktat kriteriet ekologisk hållbarhet, medan endast ett beaktat konkurrenskraft, och inget har beaktat försörjningstryggheten.

Det hela säger sannolikt något om handläggaren. Men det säger desto mer om Energimyndigheten och de chefer som anställt handläggaren och godkänt remisserna. Antingen har de misslyckats med att hantera en partisk tjänsteman. Eller så är ledningen partisk, alternativ följer maktens vilja slaviskt. Men ingen ställer upp på intervju. Så går det till på ”oberoende” svenska myndigheter idag.

Pusselbit för pusselbit blottläggs orsakerna till Sveriges havererade energipolitik. Och för Miljöpartiets och Socialdemokraternas del så handlar det inte om otur.

Jakob Styrenius är politisk redaktör på Norrköpings Tidningar.