Åkesson har ingen trovärdighet kvar

Bröllop är dyra tillställningar. Särskilt om man har hundratals gäster. Men tanken var nog inte att använda förtroendekapitalet också.

Okej, jag fick på strumporna. Då ska jag bara bjuda in maffian till festen nästa helg så är jag klar för dagen.

Okej, jag fick på strumporna. Då ska jag bara bjuda in maffian till festen nästa helg så är jag klar för dagen.

Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Krönika2024-10-09 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bröllopet mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup verkade först mest visa att SD inte alls är hatat av medierna. Tvärtom. Om så två kungligheter hade gift sig hade det bara fått marginellt mer uppmärksamhet. Allt från kläderna till maten behandlades ingående. Av egentligen oklara skäl.

Glittret och glamouren glömdes dock snart bort. Inte ens den norska extremhögerns närvaro lyckades få någon större uppmärksamhet. I stället blev det brudgummens lämplighet som partiledare som hamnade i fokus. Det är ärligt talat rätt skickligt gjort. Men om man bjuder in ordföranden för en kriminell motorcykelklubb får man faktiskt skylla sig själv. 

Att kalla Comanches MC för en motorcykelklubb är förresten rätt magstarkt. Det är lite som att kalla Shottaz för en herrklubb. Comanches MC är en djupt kriminell organisation vars medlemmar åker hoj. En maffia med mekaniker.

Och det är ordföranden för den organisationen som Jimmie Åkesson har bjudit in till sitt bröllop. Visst, han var där som en plus ett till SD-toppen Mattias Karlssons exfru. Men än sen då? Åkesson visste att de var ett par och har umgåtts med dem i flera år. Krimbossen har varit inbjuden på och närvarat vid åtskilliga fester hos Åkesson. 

Åkesson hävdar envist att han inte hade någon aning. Visst, de har träffats en massa gånger men aldrig umgåtts, menar han. De har pratat någon gång, kanske om lastbilar. Vem vet.

Det är en ursäkt som osar av undermålighet. Såväl Mattias Karlsson som Richard Jomshof kände till vad mannen sysslar med. Likaså presstjänsten. Och det är klart att de gjorde. Mannen har förekommit i SD-sammanhang tidigare. Expo och Syre gjorde så sent som i somras en grej av att Karlsson umgås med bossen för ett brottssyndikat.

Ändå talade ingen om något för partiledare Åkesson – som umgås med mannen och ändå inte visste något. Det är en otroligt korkad version av verkligheten. För att vara sann kräver den att Åkesson är helt ointresserad av vad som händer i sitt eget parti, att övriga SD-toppar struntar i Jimmie Åkesson och att partiorganisationen består av idel inkompetenta människor. 

Det spelar egentligen ingen roll. Åkesson leder ett av landets största partier. Målet är att sitta i regeringen efter nästa val. Härligt. Minister i veckan, hänga med kriminella på helgerna.

Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.