Att all tågtrafik mellan Norrköping och Kolmården ställs in är förstås ingen höjdare. Några tåg verkade dock kunna åka en annan sträcka och ersättningsbussar sattes in. En inte helt orimlig gissning är väl att det inte var tillräckligt för alla drabbade. Arbetstimmar har nästan säkert gått förlorade och, minst lika viktigt, därtill även egentid som skulle ha tillbringats för familjeliv och rekreation.
Nyköpingsbanan är heller inte i tipptoppskick, det ska ingen påstå. Men den håller ännu. Detta stopp orsakades trots allt inte av dåligt underhåll utan av en bil som voltat in i en kontaktledningsstolpe. Fantasieggande förvisso, men i slutänden ändå en olycka. Och sådana är det svårt att helt värja sig från.
Jag förstår att det är en klen tröst, men det kunde vara värre. Stora delar av Sveriges basindustri står på randen till kollaps på grund av det bristande järnvägsunderhållet. Den här vintern har vi sett två stora urspårningar på Malmbanan. Den första inträffade 17 december. Då skadades 15 kilometer räls. All trafik låg nere i 65 dagar. Bara LKAB förlorade 100 miljoner kronor per dag eftersom trafiken till Narvik stod stilla. När den kom igång igen dröjde det bara fem dagar till nästa urspårning.
Malmbanan är föremål för kontinuerlig upprustning men inte på den nivå som behövs, och som har behövts under lång tid. Den är inte rustad för att klara av den nuvarande situationen. Och redan nu är kapacitetsbristen påtaglig.
Och det tar tyvärr inte slut med Malmbanan. Tvärbanorna genom Norrlands inland som bland annat förser fabriker vid kusten med timmer är också i bedrövligt skick. SCA:s logistikchef säger till Tidningen Näringslivet att man aldrig har haft så stora problem som de senaste fem åren, och att det senaste året varit det värsta hittills. Det är nu så illa att företaget stundtals har svårt att förse industrin med virke. Trots att man har lager i Sverige har man bitvis tvingats importera virke på grund av bristerna i infrastrukturen.
Svenskt näringsliv beräknar underhållsskulden för järnvägen till omkring 78 miljarder kronor. Det skulle inte förvåna om det visar sig vara i underkant. Oavsett måste något göras snarast.
Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.