En realistisk borgerlig jämställdhetspolitik

Moderatkvinnornas ordförande Josefin Malmqvist.

Moderatkvinnornas ordförande Josefin Malmqvist.

Foto: Moderaterna

Krönika2021-05-27 06:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Realism synes vara kodordet när Moderatkvinnorna tagit fram 123 reformförslag för ökad jämställdhet. De utgår från forskning och internationell erfarenhet. Reformerna är kostnadsberäknade och ska kunna genomföras vid ett regeringsskifte.

Innehållet är i stora delar klassisk moderat politik. Här finns insikten att vi behöver ha en fungerande integration och migrationspolitik för att höja jämställdheten i Sverige. Här återfinns krav på motprestation för att få bidrag under etablering, förslag för att motarbeta fusk och bidragsberoende, samt fokus på att lära sig språket och förstå samhället för att komma i jobb.

Även inom företagande är liberala grundprinciper tongivande. Eftersom kvinnor har större trösklar för att bli företagare, i form av normer och självtillit, blir regelbördan, och att entreprenörer ges stabila förutsättningar, kvinnofrågor.

Störst vikt läggs på att jämna ut könsskillnaderna inom arbetsmarknad och privatekonomi. Här finns många intressanta förslag såsom utökade möjligheter till barnomsorg, ökade möjligheter för föräldrar att vara hemma med barnet tillsammans, samt ökad lönespridning i kvinnodominerade yrken.

Men på detta område är inte de liberala principerna lika bergsfasta. Förslagen syftar som regel till att öka möjligheterna för kvinnor, utan att minska friheten på individnivå. Men här finns också förslag om att utöka de 90 kvoterade dagarna till dem som saknar sjukpenninggrundande inkomst. Underförstått accepteras det befintliga systemet med kvotdagar. 

Vidare syftar många förslag till att öka kvinnornas arbetsutbud, vilket kan komma i konflikt med deras självbestämmande. Reformpaketet balanserar ibland mellan en kollektivistisk och en individualistisk syn på jämställdhet. Kollektiva skillnader mellan könen är ju ett problem ur ett liberalt perspektiv endast om de enskilda kvinnorna inte gjort aktiva och upplysta val.

Men oftast hamnar förslagen rätt. Ett antal förslag syftar också till att öka möjligheten till att göra sådana upplysta val genom livet, genom att ta fram mer kunskap, göra den tillgänglig och ge riktad info till dem det berör. Reformpaketet innehåller gott om incitament för vissa önskade beteenden, men berömvärt få förslag som begränsar handlingsalternativen.

I sin helhet förtjänar Moderatkvinnornas reformprogram att lyftas och läsas. Det utgör en god grund för en verklighetsbaserad borgerlig jämställdhetspolitik. Och ett tydligt alternativ till vänsterns lösningar som oftast heter kvotering och frihetsminskning.

Jakob Styrenius är politisk redaktör på Västerviks-Tidningen.