Ska regionen börja ta sig på allvar?

Region Östergötland varslar 900 anställda om uppsägning. Det är var sextonde anställd.

Region Östergötland håller inte måttet och måste ta situationen och sig självt på allvar.

Region Östergötland håller inte måttet och måste ta situationen och sig självt på allvar.

Foto: Lovisa Lindstrand

Krönika2024-03-27 05:00
Detta är en ledarkrönika. NT:s ledarsida är moderat.

Detta står i betydande kontrast till att man har anställt drygt 1 000 personer de senaste åren. Detta är ju direkt oseriöst och får regionen att framstå som en lekstuga för politiker och höga tjänstemän med vilja men utan kompetens.

Det bästa man kan säga om allt detta är väl att varken nuvarande eller tidigare styret försöker skylla på den andra. Båda erkänner i någon mening sin del av ansvaret. Utmärkt, då kan vi åtminstone hoppa över sandlådedelen av detta debacle.

Ett problem har varit att regionen har betraktat vad som väldigt uppenbart var tillfälliga statsstöd som permanenta inkomstkällor och fastanställt med dessa intäkter som grund. Det är ju uppenbart korkat men det är lyckligtvis någonting som i vart fall nuvarande styret har insett. Det är mindre givet att den nuvarande oppositionen har landat i denna insikt. Kaisa Karro (S), tidigare regionråd, förklarar för NT att hon ju inte tror att man har rekryterat utan att det fanns behov. 

Så är det säkert, men det ger snarast sken av ett styre utan ledning. Politikens uppgift är trots allt att sätta ramar både för organisation och finansiering. Den nuvarande situationen skvallrar om detta har varit något av en bristvara. Så kan det dock inte fortsätta.

Det mest pikanta är ju inte att regionens brist på ekonomiskt bondförnuft utan att man ändå inte levererar en vård värd namnet. Regionrevisionen har visat svart på vitt att organisationen underpresterar något oerhört. Man valde ut tre olika jämförelsegrupper och Region Östergötland underpresterade jämfört med alla tre. Man hade en högre kostnad för färre vårdtillfällen. 

Det innebär givetvis inte att personalen gör något fel. Detta är en fråga om hur vården organiseras, hur personalen och de andra resurserna används. Att man nu minskar ned på den administrativa sidan är ett gott tecken, men det kan inte sluta där. Region Östergötland behöver ett rejält omtag.

Det är å ena sidan förståeligt att man nu drar i nödbromsen. Det är väl det enda ansvarsfulla agerandet i det här läget när ekonomin befinner sig "i fritt fall". Men det behövs en genomtänkt plan framåt. En idé om hur regionen kan organisera sig för att leverera mer och bättre vård till invånarna. Det involverar allt från hyrpersonal till sjuksköterskor. Det är ett stort arbete som borde ha påbörjats för länge sedan. Men bättre sent än aldrig, så sätt igång.

Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.