Nancy Pelosi, USA:s talman i representanthuset, har med dunder och brak besökt landet Taiwan. Detta har skakat den kinesiska regimen och utlöst en stor diplomatisk kris med Beijing, eftersom Kina inte erkänner Taiwans suveränitet och anser att önationen tillhör deras territorium. Men Pelosis besök är en stor vinst i en tid där USA återkommande blivit förödmjukade.
Att USA behövde en stor vinst är nog många amerikaner överens om. Denna enda kvarvarande supermaktsnationen har under senare tid haft flertalet geopolitiska förluster. Det värsta exemplet är talibanernas återkomst i Afghanistan, men även Rysslands vinst i Syrien och till viss mån även invasionen av Ukraina kan räknas till denna kategori.
Dessa händelser ingår i en lång trend av amerikanskt tillbakadragande. Det har länge varit mångas uppfattning att USA är på nedgång och att vi rör oss in i ett "kinesiskt sekel". Detta var en central punkt i Donald Trumps valprogram 2016 och någonting som han återkommande ville bekämpa under sitt presidentskap. Demokraterna var inte ombord med Trumps utrikespolitik då, men nu tycks de ha omfamnat hans perspektiv åtminstone gällande Kina. Det är svårt att tolka Pelosis handlingar i och med detta statsbesök på något annat sätt än som ett tydligt besked att USA är redo för en konflikt med Kina, om det skulle bli aktuellt.
Och aktuellt kan det mycket väl bli. Kinas reaktion bara till ”hotet” av talmannens besök i Taipei, Taiwans huvudstad, var minst sagt explosiv. Kinesiska propagandakanaler har till och med utfärdat hot om att rent av skjuta ned Pelosis plan. Men även om talmannen väldigt effektivt visade vilket bluff ett sådant hot var – ja, hon flög ju fortfarande dit och har haft hennes möten – så har det krisen inte slutat där.
Kina påbörjade militära övningar till sjöss kort efter att Pelosi slutfört hennes besök i Taipei. De sköt robotar i Taiwans riktning, och detta pågår fortfarande idag. Detta inkluderar bland annat att omringa hela ön med stridsskepp, vilka också avfyrar missiler inåt, givetvis "i övningssyfte”. Utöver detta har Kina nu infört hårda sanktioner mot Taiwan och även Pelosi personligen. De har hotat USA:s ambassadör till Kina att ”Washington kommer betala för sina misstag”. De har just tillkännagivit att de kommer dra sig ur alla samtal med USA på områden från försvarspolitik ända till mer diffusa ämnen som klimatet, och de kommer även sluta att hjälpa USA att bekämpa droghandel.
Allt detta är bevis på vilken geopolitisk vinst detta besök faktiskt var. Militärövningar eller inte, Taiwan kommer fortsätta att vara säkert med USA:s garantier. Hennes besök har förstärkt och givit legitimitet till både Taiwan som nation och den amerikanska närvaron i området, och visat att dessa inte är hotade åtminstone i närtid. Beijings griniga och nästan – faktiskt – barnsliga respons, att även lägga ned klimatpolitiska samtal av väldigt oklara anledningar, visar på Kinas fundamentala impotens. Om de hade möjlighet att svara militärt så hade de högst sannolikt inte tvekat på att göra det, givet hur rosenrasande de uppenbarligen är. I stället fick de ta till mycket märkliga "straffåtgärder".
Så ja, USA har blottat Kinas svaghet och deras relation har nu brakat samman nästan totalt. Detta är en stor vinst för Pelosi personligen, för USA och även för oss. Drömmen om ett demokratiskt Kina är sedan länge död, och det kommunistiska partiet utgör snarare ett hot mot vår demokrati. Det kloka vore att, efter Pelosis exempel, fortsätta att distansera sig från Kina. Med en sådan explosiv och aggressiv vän behöver västvärlden inga fiender.