Vill Löfven stoppa brottsligheten?

Sveriges skjutningar och sprängningar beror inte på klassklyftor och arbetslöshet.

Som en trasig gammal skivspelare spottar han ur sig floskler.

Som en trasig gammal skivspelare spottar han ur sig floskler.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2019-11-19 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Dag efter dag år efter år står det att läsa tidningsrubriker om skottlossning, mord och misshandel. Med tanke på hur snabbt utvecklingen har gått är det inte märkligt att alltfler rycker på axlarna.

Sverige har den högsta mordsiffran bland unga i Västeuropa. Enligt WHO är antal dödsskjutningar per 100.000 män i åldrarna 15-29 år 1,1. Det är en bra bit ovan Irland och Italien som ligger tvåa respektive trea i Västeuropa.

Nyligen riktade SD en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). KD och M ställde sig bakom, men övriga partier inklusive L och C valde obegripligt nog att ge statsrådet fortsatt förtroende. Trots att Johansson har suttit på sin post i över fem år får han alltså fortsatt förtroende att leda rättsväsendet – trots att brottsligheten har eskalerat. Riksdagens tillkännagivanden har han struntat i. Ingen företags-VD hade klarat sig så länge.

Justitieministerns chef, statsminister Stefan Löfven (S), var i Agenda i söndags och talade bland annat om brottsligheten. Detta är en fråga likt många andra som han har varit duktig att undvika rent medialt, då det sällan är särskilt gynnsamt för honom personligen att synas i TV. Nu blev det dock ohållbart. 

Som en trasig gammal skivspelare spottar han ur sig floskler om att den växande organiserade brottsligheten beror på segregation, som han menar har tillåtits fortgå alltför länge. Det viktigaste som måste göras om brottsligheten ska minskas är att minska skillnaderna i landet, är hans bestämda uppfattning. Att han skulle ha något ansvar för utvecklingen viftar han beslutsamt bort, trots att majoriteten av utanförskapsområdena vuxit fram under hans regering. 

Löfven är också fullt övertygad om att den organiserade brottslighetens tillväxt inte har något alls att göra med den stora invandringen Sverige haft under senare år. Här missade dock Agendas reporter att ställa den självklara frågan om varför inte den organiserade brottsligheten har samma snabba utbredning i andra jämförbara länder i Europa. Det finns många städer med en annan demografisk förändring att göra jämförelser med. Självklart ska inte alla invandrare lastas för en växande brottslighet (många av dessa är dessutom de kriminellas offer), men att som Löfven säga att det inte har haft någon som helst påverkan på utvecklingen är så oseriöst att frågan är om han verkligen vill vända denna situation. 

Sveriges skjutningar och sprängningar beror inte på klassklyftor och arbetslöshet. Hade korrelationen varit så enkel hade Sverige legat ganska bra till och många andra europeiska länder betydligt sämre. 

Statsministern väljer att medvetet missförstå orsakerna till ett av vår tids största problem. Vill hans ens lösa det?