Ulf Kristersson biter huvudet av skammen. För precis så kärvt är det när moderatledaren konstaterar att "det här var fel tänkt från början".
Han talar om EBO – Lagen om eget boende, som ger asylsökande möjlighet att ordna boende på egen hand. Tanken var god, framför allt skulle samhällskostnaderna minska. Men EBO fungerade på sin höjd så länge invandringen var på en, relativt sett, lägre nivå.
Att just Kristersson biter huvudet av skammen beror på att det var ministären Bildt som införde EBO. Men den har alltså inte fungerat, utan leder till segregation och trångboddhet. Det är så getton växer fram.
Om moderatledaren kan erkänna egna tillkortakommanden, verkar detsamma inte gälla hans socialdemokratiske partiledarkollega Stefan Löfven. Ändå har inte minst socialdemokrater länge varnat för utvecklingen, till exempel det dåvarande kommunalrådet Ilmar Reepalu i Malmö. Han konstaterade att de som kunde flyttade från Rosengård, medan invandringstrycket gjorde att problemen i området ständigt förstärktes.
Regeringen vill visserligen begränsa EBO, men det är nog tryggare att som Kristersson föreslår helt enkelt skrota lagen. Fast utvecklingen går för närvarande knappast i rätt riktning. Som Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström tillsammans med den migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard konstaterar på SvD-Debatt, att den pågående migrationsutredningen pekar i riktning mot såväl flyktingsamnesti som ökad asylinvandring. Det är förstås inte förvånande givet Miljöpartiets inflytande, men ändå helt på tvärs med Löfvens egna löften om att inte åter tappa kontrollen över invandringen.
På SvD-Debatt konkretiserar Billström och Malmer Stenergard det moderata generalförslaget om asylinvandring på allmännordisk nivå, det vill säga ungefär en tredjedel av dagens nivå. Asylsökningar från så kallat säkra länder ska snabbehandlas och utvisningar verkställas snabbare, försörjningskrav vid anhöriginvandring skärpas liksom bidrag och sist men inte minst avvisas varje tanke på amnestier eller avvikande politik som den så kallade gymnasielagen.
I grund och botten handlar det om en traditionell moderat attityd till invandring, vilket i just dessa frågor inte råkar skilja sig fundamentalt från motsvarande socialdemokratisk attityd. Det borde vara lätt att komma överens. Fast knappast så länge Socialdemokraterna har så svagt partiledarskap.