En lärare får en blomkruka kastad i huvudet, en annan blir hotad och spottad i ansiktet och en tredje blir sparkad i huvudet och bryter näsbenet. Det är bara några exempel på hur skolelever förgripit sig på lärare de senaste åren.
Lärares utsatta arbetssituation har åter blivit aktuellt då Dagens Nyheter uppmärksammat ett fall från Ringsjöskolan i Höör. Läraren Paul Carlbark blev där avstängd efter att ha tagit grepp på en elev och knuffat honom mot ett skåp. Eleven hade hotat Carlbark och sedan knuffat honom, och läraren höll då fast eleven tills dess att han lugnat ned sig.
Carlbark föreslog sedan till rektorn att eleven bör stängas av, men blev istället själv avstängd från sin tjänst.
Enligt en granskning från förra året, utförd av branschtidningen Vi Lärare, utsätts lärare för hot från elever motsvarande en gång i timmen varje dag inklusive lediga dagar (24/4–2023). Fyra procent av landets lärare uppgav att de hotas med våld varje vecka. “Alla i vårt arbetslag har fått slag eller kränkande ord från elever utan att det hänt ett dugg,” berättar en lärare i undersökningen.
Det är med den bakgrunden som man bör förstå läraren på Ringsjöskolans agerande. När hotfulla situationer uppstår på en skola kan lärare tvingas freda sig och till och med bruka våld inom ramen för sin nödvärnsrätt. Två förundersökningar och även tingsrätten har slagit fast att Carlbark agerade inom lagens ramar. Det bör även nämnas att eleven som knuffade Carlbark dömdes för hot mot tjänsteman.
Trots att skuldfrågan avgjorts till lärarens fördel har kommunen avskedat Carlbark och gjort en anmälan till Skolinspektionen. Det kan leda till en indragen lärarlicens. Varför då? Han har ju inte gjort något fel.
Fallet på Ringsjöskolan visar tydligt hur utsatta lärare kan vara på arbetsplatsen. För några år sedan svarade 16 procent av högstadielärarna i en undersökning av Lärarförbundet att de funderat på att sluta som lärare på grund av problem med hot och våld på deras skola. Det har också blivit en återkommande nyhet att kommuner ofta har svårt att ställa sig bakom sina lärare när situationer likt den i Höör uppstår, i detta fall till och med efter att frågan utretts av polisen och i rättssalen.
Och samtidigt oroas många kommuner över landets omfattande lärarbrist. Men det kanske inte är så förvånande att lärare flyr sitt yrke när arbetssituationen blivit så ohälsosam. Vem vill arbeta i en sådan miljö, och för en arbetsgivare som man har skäl att misstänka inte kommer hjälpa dig när problem uppstår?
Skolans utmaningar är många, men för att vända utvecklingen behöver man börja med att göra lärares arbetsmiljö mindre uppenbart ohållbar, för utan erfarna lärare kommer andra satsningar antagligen ha en mer begränsad effekt. Att inte nonchalera hot och våld får man nog påstå är en rimlig miniminivå på alla arbetsplatser.