Vem i hela världen kan man lita på?

Avlyssningsskandalen är pinsam för Danmark, men Sverige måste också skärpa sig.

NSA:s byggnad i Fort Meade.

NSA:s byggnad i Fort Meade.

Foto: Charles Dharapak/TT/AP

Ledare2021-06-01 06:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Att USA med hjälp av dansk underrättelsetjänst spionerat på svenska toppolitiker och näringslivsintressen är besvärande uppgifter. I första hand för vårt broderfolk. Danmarks försvarsminister Trine Bramsen (S) menar att systematisk avlyssning av nära allierade är ”oacceptabelt”. Samtidigt har hon känt till uppgifterna sedan åtminstone förra sommaren. Att delge den svenska regeringen informationen tycks inte ha funnits på kartan.

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA kommer sannolikt att skaka av sig skandalen. Det har man lyckats med förr. Värre är det för Danmark. Regionala bundsförvanter behöver tillit sinsemellan. De nordiska länderna behöver varandra för den gemensamma försvarsförmågan. Nu finns risken att förtroendet tar skada.

Skandalen är dessutom ett tecken på att Sverige måste stärka det inhemska cyberförsvaret. Vi är ett av världens mest digitaliserade länder. Bland övriga EU-medlemmar ligger vi på andra plats när det kommer till internetanvändning och uppkoppling. Utvecklingen drivs inte minst på av den digitaliseringsstrategi som regeringen antog 2017. Syftet var att stärka alltifrån konkurrenskraft till hållbar utveckling. 

Desto sämre är vi på cybersäkerhet. I The National Security Index hamnar Sverige på plats 43 av 160 länder. Lite bättre än Nordmakedonien, lite sämre än Slovenien. Jämför vi med enbart europeiska länder ligger vi i det absoluta bottenskiktet. 

Makthavarna tycks vara nästintill besatta av allt som går att koppla upp till ett trådlöst nätverk. Detta i kombination med en undermålig försvarsförmåga är oroande. Det regionala säkerhetsläget försämras allt hastigare, där den belarusiska flygplanskapningen endast är toppen av ett isberg. 

Samtidigt har krigets natur förändrats. Numera är nätspionage och hacking naturliga vapen för stater som vill andra illa. Sverige utsätts för tusentals cyberattacker varje månad. De är riktade mot myndigheter, näringsliv och privatpersoner. 2020 uppgav 59 procent av större svenska företag att de blivit utsatta. 

Danmark och USA må vara två av våra viktigaste allierade. Detta gör inte systematisk avlyssning godtagbart. Dessutom blottlägger det danska snedtrampet sprickorna i den svenska försvarsförmågan. I dag är det våra vänner som avlyssnar våra makthavare. I morgon kan det vara främmande makt.

Ett starkt försvar byggs på samarbete, men själv är likväl bäste dräng. Att Sverige klarar av att skydda näringslivet och statsmakten är fullständigt avgörande. Kan vi inte lita på våra allierade måste vi kunna lita på oss själva.