Varför ska vi utvisa akademikerna?

Ändringen i utlänningslagen riskerar att dränera Sverige på kompetens.

Uppsala universitet. Här påverkas 500 personer av ändringarna.

Uppsala universitet. Här påverkas 500 personer av ändringarna.

Foto: Fredrik Persson/TT/Scanpix

Ledare2021-09-24 06:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Det sista Sverige behöver är att akademiker tvingas lämna landet. Men likväl riskerar så bli fallet.

Den 20 juli i år ändrades utlänningslagen. Förändringen påverkar nästan alla som ansöker om uppehållstillstånd i Sverige. Framför allt är det kravet på minst 18 månaders anställningskontrakt för permanent uppehållstillstånd som sätter käppar i hjulen för akademikerna. Tusentals utländska doktorander och post-doktorer i Sverige kan på grund av ändringarna tvingas lämna landet, rapporterar Sveriges radio (22/9).

Inom den akademiska världen löper ofta anställningarna ett år i taget. Problemet är inte att doktoranderna inte får jobb, utan att de inte får längre anställningskontrakt. Enligt Sandra Hellstrand på fackförbundet ST har de allra flesta nydisputerade, oavsett om det är svenska eller utländska, anställning på några månader som sedan förlängs (ST 3/9). Uppsala universitets rektor menar att det i princip inte är möjligt för de internationella doktoranderna att få en anställning på minst 18 månader efter disputationen (SR 22/9).

Detta är inte bara ett problem för större universitet, utan alla lärosäten som bedriver forskning och utbildning. Vid Luleå tekniska universitet är 70 procent av doktoranderna utländska och universitetet menar att det kommer bli svårare att rekrytera från länder utanför Europa (SVT 21/9).

De nya reglerna riskerar att göra Sverige till ett mindre attraktivt land för människor som vill doktorera och sedan stanna kvar och bidra med sin kompetens. Den tidigare lagstiftningen gav utländska forskare som haft tillfälliga uppehållstillstånd rätt att söka ett permanent uppehållstillstånd efter studierna. Det gynnade inte bara forskarsamhället och företag i behov av högkvalificerad arbetskraft, utan även högre studier i stort eftersom universitet och högskolor är i behov av disputerade lärare för att bedriva undervisning på lägre nivå.

Reglerna riskerar inte bara att leda till att Sverige tappar välutbildad arbetskraft. Det är dessutom en dålig affär. En doktorandutbildning är kostsam och i praktiken slösas viktiga investeringar bort. Redan i dag har Sverige problem med att många utländska doktorander lämnar Sverige efter examen, enligt en analys från Universitetskanslersämbetet. Det kommer nu bli svårare att behålla samhällets högst utbildade i landet.

De nya reglerna syftade till att strama åt asylinvandringen. Nu träffar regleringen högre utbildning på ett sätt som knappast var meningen. Regeringen bör därför se över migrationslagstiftningen för doktorander så snart som möjligt.

Isak Rutqvist/SNB