Smittspridningen ökar – eller gör den? Även om Folkhälsomyndigheten (FHM) ofta haft fel under pandemin, finns det nog inga skäl att betvivla den statistik som FHM presenterar. Enligt densamma, visserligen några dagar gammal, minskade ökningen mellan vecka 8 och 9 jämfört med veckan innan. Det kan visserligen tyckas vara en tröst för tigerhjärtan, fast det har likväl viss betydelse för den tredje våg vi nu påstås vara inne i.
I skrivande stund har drygt åtta procent av alla vuxna svenskar fått sin första vaccindos och knapp hälften av dessa också sin andra. Det påvisar i och för sig en irriterande långsam vaccinationsprocess och huruvida skulden ska läggas på regeringen eller EU, FHM eller regionerna kan diskuteras. Fast vaccinationen fortgår dock och det lyckosamma är förstås att trots att så få blivit vaccinerade, räcker det ändå för att påverka mortaliteten.
Statistiken tyder på att den relativa dödligheten faktiskt har halverats bara sedan årsskiftet, vilket också illustreras av kraftigt minskad smittspridning på äldreboenden. Vad vi lätt glömmer är nämligen att de som löper störst risk att dö i covid-19 vaccinerats först, vilket omedelbart alltså ger genomslag på den totala mortaliteten.
Därmed finns det emellertid ingen anledning att sänka garden. Ännu väntar många äldre på sina sprutor, covid-19 är en lömsk sjukdom som kan döda också yngre och det finns många obesvarade frågor om så kallad långtids-covid. Därtill är vårdens resurser som bekant mycket ansträngda, men också på den punkten varierar bilden. Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind i Östergötland påpekar till exempel på nt.se att vårdbehovet tycks minska något, trots ökad smittspridning.
Alltså återstår frågan huruvida det behövs ytterligare hårda restriktioner eller om det är bättre att avstå från fler begränsningar. Ett lärdom kan då vara att inte begå samma misstag vi gjort under hela pandemin, nämligen agera senfärdigt. Paradoxalt nog kan detta emellertid innebära att just nu faktiskt inte göra så mycket! Vi borde naturligtvis stängt fjällen för besökare och på andra sätt infört hårdare begränsningar tidigare. Fast nu gjorde vi inte det och att nu exempelvis stänga skolorna riskerar att skapa fler problem än de löser.
Däremot skulle vi kunna införa fler krav på att använda munskydd. I det fallet duger devisen bättre sent än aldrig.