Ukraina har redan vunnit befrielsekriget

Genom sitt mod och sin offervilja har den ukrainska nationen en gång för alla befriat sig själv från det ryska imperiet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj symboliserar en helt nation på marsch mot befrielsen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj symboliserar en helt nation på marsch mot befrielsen.

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ledare2022-05-24 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Med tanke på att den sista motståndsfickan – stålverket Azovstal – i Mariupol just fallit och med tanke på den fortgående ryska offensiven i Donbas, kan det verka övermodigt att utropa en ukrainsk seger i kriget. Vi kan inte heller vara säkra på att det inte kommer att följa andra ryska offensiver på andra fronter i Ukraina. Offensiver som åtminstone har den teoretiska potentialen att leda till ryska framgångar. De som Moskva uppnått är illa nog. Man har erövrat Cherson vid floden Dnipros utlopp i Svarta havet, hela kusten öster därom och utökat redan ockuperade områden i Donbas. En fred på dessa villkor skulle innebära kännbara förluster för Ukraina.

Detta till trots har Ukraina, av flera skäl, redan vunnit. Först och främst genom att man över huvud taget lyckats freda sin existens som självständig nation. Härvidlag är det ack så svårt att inte jämföra med det modiga Finlands överlevnadskamp under finska vinterkriget för mer än 80 år sedan.

Ukraina lyckades – initialt på egen hand, utan utländskt bistånd – stoppa det uppenbarligen illa planerade ryska blixtkriget. Kyiv föll aldrig i ryska händer och strax drevs fienden från hela norra Ukraina. Efter sig lämnade de spår av såväl massakrer på civila, som massvåldtäkter och systematisk plundring.

I söder började offensiven bra för Ryssland, men man lyckades aldrig ens närma sig Odesa och i Mariupol uppvisade omringade ukrainska styrkor ett episkt motstånd mot den ryska övermakten. Ett motstånd som inte bara förtjänade den djupaste respekt för dess egen skull, utan också band upp ryska trupper under lång tid. Sedermera har Ukraina lyckats undsätta det partiellt inneslutna Charkiv och börjat driva tillbaka fienden mot den ryska gränsen.

Det ukrainska folket har lidit fruktansvärt, fast just genom detta lidande har också en ny nationell legering skapats. Floden Dnipro är inte längre någon vallgrav (om den någonsin varit det) mellan öst och väst, ukrainsk- och rysktalande ukrainare kämpar alla gemensamt för sin framtid. En framtid som aldrig någonsin åter kommer att styras från Kreml. Mitt i krigets elände är det inte någon liten seger, utan en triumf av historiska proportioner. Om än till vissa delar fortfarande ockuperat är Ukraina äntligen fritt.

Слава Україні! Героям слава!