Ibland kan det vara ren och skär tur om man får fel. Inför Northvolts etablering drev ledarsidan på för att batterifabriken skulle hamna i Norrköping. Tack och lov blev det inte så.
Därmed slipper vi den kris som Skellefteå nu riskerar, efter konkurshotade Northvolts besked om varsel på 1600 personer, varav tusen bara i just Skellefteå. Huruvida det räcker är tveksamt. Det hela påminner inte så lite om den sorgliga gravmarschen för Saabs personbilar.
Vissa talar om en grön bubbla, fast snarare handlar det nog om ett på olika sätt misskött företag. Om inte annat samtidigt en påminnelse om att man aldrig i förväg kan vara säkert på om allting verkligen kommer att gå på räls, eller om storsatsningen riskerar en snabb urspårning.
Lärdomen blir väl att kommuner måste vara tillräckligt riskmedvetna. Även med bättre företagsledningar ges nämligen sällan några garantier om givna framgångar.
Under tiden pågår ett annat varsel, också orsakat av vanskötsel fast under helt andra omständigheter. Slutvarslet (?) inom Region Östergötland genomförs nu och 235 anställda kommer att förlora sina arbeten. En tröst för tigerhjärtan är att det ursprungliga talades om ett varsel på 900 personer. Fast det beror förstås på att många gått i pension eller sökt sin utkomst på annat håll.
Varslet är kännbart nog ändå och inte bara för de som nu blir arbetslösa – varav ett 80-tal anställda i Norrköping. Också sjukvården kommer att drabbas negativt. Att låtsas om något annat är självbedrägeri.
Det är framför allt administrativ personal, men också undersköterskor, som drabbas av storvarslet. Sjuksköterskorna är fredade, fast egentligen bara i teorin. När de båda andra yrkeskategorierna krymper i antal kommer arbetsbelastningen på sjuksköterskorna att bli desto större. I förlängningen finns risk för att fler, helt frivilligt, lämnar vården i Östergötland. Det kan bli svårt att hitta kvalificerad ersättningspersonal.
Samtidigt hade regionledningen i den uppkomna situationen inte stort val. Felen har begåtts tidigare. Ett stort underskott har växt fram, som de folkvalda under lång tid underskattade. Kanske av inkompetens, kanske av politisk feghet, kanske för att hela sjukvårdssystemet med regioner fungerar dåligt. Slutresultatet blir en ekonomisk tvärnit i vilket fall som helst, med i förlängningen sannolikt kännbara konsekvenser för alla vårdtagare.