Systembolaget måste anpassa sin verksamhet efter nyktra vuxna människor – med andra ord, börja sälja alkoholhaltiga drycker på kvällar och söndagar. Det är essensen i en text på DN Debatt igår (21/7) av folkpartisten Carl B Hamilton.
Så långt allt väl. Den normala tidpunkten för ett glas vin eller öl är på kvällar och helger, vilket är precis då Systembolaget håller stängt. Idén är att människor därmed ska dricka mindre.
Det är bara det att de dåliga öppettiderna inte överraskar någon. Systembolagets kunder lär sig givetvis att alltid ha ett förråd av alkoholhaltiga drycker hemma till en eventuell festlig fredagskväll eller fin lördagsmiddag. Vem vet, kanske faktum att förrådet finns där hemma får somliga att ta en drink när man annars inte skulle ha kommit på tanken?
Systembolaget måste sluta inbilla sig att dess dåliga öppettider är det enda som står mellan svenska folket och gränslös alkoholism. Hamilton har helt rätt då han skriver att bolagets utgångspunkt bör vara att ge perfekt service till nyktra vuxna. Inte att misstänksamt hindra dem från att köpa öl på en fredagskväll i tron att de annars blir alkoholmissbrukare.
Öppettiderna är dock långt ifrån det enda problemet med Systembolaget. Ett annat problem är vägran att, likt en serviceinriktad aktör, sälja dryckerna kylda. Ett tredje är utbudet, som är långt ifrån så bra som bolagets PR-armé låter påskina. Ett fjärde är att denna PR-armé lägger stora summor av konsumenternas egna (skatte-)pengar på att få dem att gilla Systembolaget. Ett femte är bolagets beteende mot sina leverantörer, som likt kunderna inte har någon annanstans att vända sig.
Nyligen försökte Systembolaget exempelvis stämma en mjödtillverkare för användning av cirkeldiagram snarlika bolagets. Och förra året bestämdes att alla mikrobryggerier, oavsett om de så ligger vid Trerikesröset, måste bekosta transporten av varje ölflaska till depån i Örebro. Det trots att ölen bara får säljas inom tio mils radie från produktionsstället.
När Hamilton skriver att alkoholmonopolets existensberättigande urholkas om det inte är bekvämt att handla på Systembolaget är han helt enkelt alltför mild. Alkoholmonopolet har i princip inget existensberättigande, oavsett bekvämligheten. I flera decennier har Systembolaget bevisat sin ovilja och oförmåga att uppfylla sina kunders önskemål. Det är så monopolverksamheter fungerar. Varför vara kvalitativ när konkurrensen ändå är förbjuden?
Detta till trots är Hamiltons text glädjande. Frihetliga förslag från folkpartister är numera exotiska företeelser och uppmuntras starkt. Men bättre öppettider hos bolaget räcker inte – vi behöver privat försäljning under reglerade former. Monopolverksamheten måste upphöra.