Psykiatrikern Anders Hansen ägnade sitt program i ”Sommar i P1” åt att prata om faran med stillasittande, skärmberoende och vilken positiv inverkan motion har på vårt välmående.
Programmet är väl värt att lyssna på för alla åldrar. Anders Hansen varnar för att skärmberoendet eskalerat och fått oss att ändra våra beteenden i vardagen på ett sätt som saknar motstycke i mänsklighetens historia.
Hansen beskriver hur de flesta barn och unga i praktiken tillbringar hela dagen i vila, samtidigt som den psykiska ohälsan ökar snabbt i samma åldersgrupp. När 13-åringar får frågan om hur mycket tid de spenderar framför skärmen är det vanligaste svaret ”över sex timmar om dagen”. Nästan halva den vakna tiden spenderas alltså framför en skärm. Och det ökar väldigt fort. Den dagliga mobiltiden ökar med 20 minuter per år – så snabbt att statistiken hinner bli gammal innan den sjunker in i samhällets medvetande.
Statistiken gällande fetma är också dyster. Svenska barn har aldrig varit så feta som idag. Andelen flickor med fetma har fördubblats sedan 1975, och andelen pojkar med fetma har tredubblats. Nackdelarna med fetma behöver knappast upprepas, riskerna för att drabbas av diabetes och hjärt-kärl-sjukdomar känner nog de allra flesta till. Likaså att det påverkar konditionen negativt liksom förutsättningarna för att klara skolan. Skillnaderna är också stora mellan olika grupper där fetma är betydligt vanligare bland låginkomsttagare än höginkomsttagare.
Ändå får frågan överraskande lite politisk uppmärksamhet. Det saknas exempelvis strukturerad vård för barn som har fetma. Det finns enskilda positiva exempel med skolor som kraftigt ökat mängden fysisk aktivitet i skolan, men överlag rör sig de flesta elever alldeles för lite i vardagen.
Den fråga som brukar komma upp när ämnet diskuteras politiskt är förslaget om att beskatta socker hårdare. Genom en punktskatt skulle priset på godis och läsk bli så pass högt att fler skulle avstå i vardagen, menar förespråkarna för en sådan skatt. Men det är en tveksam åtgärd – det hjälper inte mot det utbredda stillasittandet och det är knappast så att Sverige lider av för låga skatter generellt.
Föräldraansvaret är givetvis något en av de viktigaste faktorerna för att få bukt med barnfetman. Barn gör som föräldrar gör. När mammor och pappor sitter med näsan i mobilen på lekplatsen och i badhuset är det inte svårt att förstå varför barnen tar efter. Samtidigt ökar bilåkandet och färre barn cyklar, att skjutsa barnen varje dag kan vara en björntjänst.
Det är semester och sommarlov. En utmärkt tid att välja mer av cykling, bad och rörelse och mindre av skärmar, skärmar och åter skärmar.