Enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har Arbetsförmedlingen inte gjort tillräckligt för att få fler arbetslösa att söka jobb där de finns. Regeringen har därför gett myndigheten i uppdrag att bland annat ta fram åtgärder för att öka möjligheten för arbetssökande att flytta till platser där det behövs mer arbetskraft.
Efter den stora industriboomen i norra Sverige har det uppstått många nya jobbmöjligheter, och tillströmningen av industriella etableringar har inte minskat, snarare tvärtom. De kommande 20 åren förväntas nämligen många hundratals miljarder kronor investeras i nya och utvidgade produktionsanläggningar för fossilfri gruvdrift, tillverkning av fossilfritt stål, batteriproduktion och andra projekt. Och de innovativa framstegen har fått Europas länder att rikta sitt fokus mot norra Sverige.
Det är både en förutsättning för att Sverige fortsatt ska vara ett föregångsland i klimatomställningen, och för att skapa arbetstillfällen. Men företagen har svårt att få tag i personal.
Carina Wennberg, Syo-konsulent i Gällivare, delade tidigare i år med sig av behovet i en intervju med tidningen Arbetet, ”Vi har nästa ingen arbetslöshet. Hos oss är det ett skriande behov av allt. Undersköterskor, ingenjörer, sjuksköterskor, läkare, tandläkare, elektriker, snickare, lärare, restaurangpersonal, butikspersonal, allt”.
Att staten nu går in och försöker rätta till denna skevhet är inte mer än rätt. På 1960-talet sjösatte myndigheten Arbetsmarknadsstyrelsen åtgärder som under kommande decennier skulle leda till att hundratusentals norrlänningar flyttade söderut. Då rådde det arbetsbrist i norra Sverige medan det i Stockholm och andra städer fanns ett skriande behov av arbetskraft. Staten betalade då ut generösa bidrag till de personer som var beredda att flytta dit jobben fanns.
Om det gick att betala för att flytta människor då, borde det vara möjligt nu också. Visserligen råder det stor bostadsbrist på flera orter som fått stora industrietableringar. Men som arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) har påpekat, är detta ett långsiktigt arbete. Både Skellefteå och Luleå har sagt att respektive kommun ska växa med 1000 personer per år. Sammantaget siktar de två nordligaste regionerna på att växa med omkring 100.000 invånare över cirka 20 år.
I stället för att vänta på att ett lämpligt jobb ska dyka upp där man bor, är det klokt att flytta dit jobben redan finns. Något som även regeringen har förstått.